Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuoret keksivät hengenvaarallisen villityksen kiivetä sähköpylvääseen – Juvalla tappava sähköisku oli vain senttien päässä

Järvi-Suomen Energia sai keskiviikkona tiedon Juvalla sattuneesta tapauksesta. Yhtiö halusi tarttua asiaan heti ja tuoda esille kiipeämiseen liittyvät riskit. "Pylväissä ei lue ihan turhan takia hengenvaara", kunnossapitopäällikkö ja käytönjohtaja Juuso Ruottinen muistuttaa.

Nuorison keskuudessa on levinnyt sosiaalisen median haaste, jossa on yllytetty sähköpylvääseen kiipeämiseen. Muun muassa Juvalla on tavattu nuoria kiipeilemässä. Asiasta tiedottaa Järvi-Suomen Energia.

Järvi-Suomen Energialle on ilmoitettu havainnosta, joissa paikallinen nuoriso on kiivennyt Juvalla 110 kilovoltin suurjänniteverkon pylväisiin. Havaintojen perusteella vakava sähköisku on ollut vain senttien päässä.

– Kun kyseessä on vielä suurjännitepylväs, jännitteet ovat suurempia ja valokaari voi syntyä helpommin. Ei tarvitse välttämättä edes koskea mihinkään, Järvi-Suomen Energian kunnossapitopäällikkö ja käytönjohtaja Juuso Ruottinen.

Verkkoyhtiö sai tiedon Juvan tapauksesta keskiviikkoaamuna. Ruottinen ei osaa kertoa, milloin kiipeäminen oli tapahtunut.

Sähköiskun lisäksi riskinä on putoaminen

Hengenvaarallisen sähköiskun vaara koskee suurten voimajohtojen lisäksi myös pienempiä sähkölinjoja, joista osassa sähköjohdon päällä ei ole eristekuorta. Linjan alitse kulkeminen on pääsääntöisesti turvallista, mutta esimerkiksi myrskyn katkaisemasta linjasta kannattaa pysyä loitolla, sillä se voi olla jännitteinen.

– Tällainen kiipeily on erittäin vaarallista. Sähköpylvään latvassa olevista osista on erittäin suuri todennäköisyys saada sähköisku, sillä monissa komponenteissa virta kulkee ilman suojakuorta. Eli vaikkapa horjahtaessa on mahdollista napata vahingossa jännitteisestä osasta kiinni, saaden tappavan sähköiskun, Ruottinen varoittaa.

Jos ei kuole sähköiskuun, tippuminen 15 metrin korkeudesta voi sen aiheuttaa.

Juuso Ruottinen

– Jos ei kuole sähköiskuun, tippuminen 15 metrin korkeudesta voi sen aiheuttaa, hän lisää.

Ruotinen kehottaa ottamaan turvallisuusasian puheeksi kouluissa tai perheen nuorten kanssa. Järvi-Suomen Energia on myös ollut yhteydessä alueen sivistysjohtajiin, jotta tieto sähkölinjoissa piilevistä vaaroista tavoittaisi koulut.