Pääkirjoitus: Teot auttavat ilmastoahdistukseen

Timo Laitakari

Tulevaisuus pelottaa nuorisoa. Yli puolet laajaan kansainväliseen kyselytutkimukseen osallistuneista ajattelee, että ihmiskunta on tuhoon tuomittu. Syynä pelkoon ja ahdistukseen on ilmastonmuutos.

Kymmenen maata kattavaan tutkimukseen (HS 16.9.) on haastateltu kymmentätuhatta 16–25-vuotiasta nuorta. Yksi peruste pessimismiin on pettymys valtaapitäviin, jotka eivät suhtaudu asiaan riittävän vakavasti.

Kun uutisia kotimaasta ja maailmalta kuuntelee, ei kannata ihmetellä ahdistusta. Suurempi ihmetyksen aihe on, miksei ilmastonmuutos tunnu hetkauttavan yhtä paljon keski-ikäisiä päättäjiä.

Ylimalkaisten julistusten tasolla ongelman vakavuus myönnetään, mutta vaikuttavat toimet ovat vaikeita toteuttaa. Uutinen tältä viikolta kertoo, ettei yksikään maailman suurimmista talouksista – niin sanotuista G20-maista – yllä Pariisin ilmastosopimuksessa sitoutumiinsa tavoitteisiin. Arvion on esittänyt Climate Action Tracker -järjestö.

Nuorison ahdistumisella on monenlaisia vaikutuksia. Tutkimuksen mukaan pelko vaikuttaa muun muassa siihen, haluavatko nuoret tehdä aikanaan lapsia. Ilmastoahdistus saattaa myös muuttua mielenterveysongelmaksi.

Entä mikä lääke tepsii ilmastoahdistukseen? Tutkimusta Helsingin Sanomissa kommentoinut tutkijatohtori Panu Pihkala sanoi nuorten kaipaavan ilmastotoimia eivätkä terapisointia. Tässä on viesti, joka pitäisi ottaa vakavasti.

Jos nuorten ahdistus kanavoituu teoiksi ja vaikuttamiseksi, se on hyvä merkki. Tämä olisi hyvä muistaa arvioitaessa vaikkapa Elokapinan mielenosoittajia, jotka usein leimataan julkisuudessa vain häiriköiksi heidän tukkiessaan liikenneväyliä. Vaikka Elokapinan toimintatapoja voi perustellusti kritisoida, liikkeen päämääriinkin kannattaisi kiinnittää huomiota.

Osa hyväosaisista "kapitalisteistakin" on tähän havahtunut. "Elokapina on täyttä asiaa", lausui esimerkiksi Cargotecin suuromistaja Ilkka Herlin Suomen Kuvalehdessä (SK 3.9.). Moni yritys on taas huomannut, että ilmastonmuutoksen hidastaminen voi olla hyvä bisnes.

Politiikassa muutokset näyttävät kestävän pidempään. Äänestäjien pelkoko estää?

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka