Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savonlinnasta löytyi kaksi uutta koronatartuntaa perjantaina – Toinen liittyy Juvolan kouluun, toisen takia 30 altistunutta joutui karanteeniin

Koronataudin sairastaneille voidaan antaa kahden sijasta vain yksi rokoteannos.

Savonlinnasta on löytynyt kaksi uutta koronatartuntaa torstain jälkeen. Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri kertoo tiedotteessa, että toisen tartunnan vuoksi 30 ihmistä on asetettu karanteeniin.

Tartunta liittyy tiedotteen mukaan todennäköisesti aiempiin tartuntoihin alueella. Tartunnanjäljitys on käynnissä.

Toinen tartunta liittyy Juvolan kouluun, ja se on todettu karanteenissa olevalla. Tartunta ei aiheuta jatkotoimia.

Sosteri kertoo myös, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta THL:ltä on tullut uutta tutkimustietoa rokotussuojan vahvuudesta ja rokotuskäytänteistä.

THL on linjannut, että testillä varmistetun koronataudin sairastaneille voidaan antaa kahden sijasta vain yksi rokoteannos. Jos yhden rokoteannoksen saanut henkilö sairastuu koronavirustautiin, ei ole enää tarvetta antaa toista rokoteannosta.

Annosväli vähintään 6 viikkoa

Suomessa käytössä olevien koronarokotteiden annosväliksi suositellaan nyt 6–12 viikkoa. Myös Sosterissa toimitaan THL:n linjauksen mukaan eli tehosteannoksen saa Sosterin rokotuspisteissä, kun ensimmäisestä rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 viikkoa.

Kolmas rokoteannos on tulossa rajatuille ryhmille. THL:n ehdotuksen mukaan kolmansia annoksia ryhdyttäisiin ensimmäisenä antamaan ihmisille, joiden elimistön immuunivaste on sairauden tai sen hoidon vuoksi alentunut.

Lisäksi THL ehdottaa, että kolmas rokoteannos annettaisiin tehosteena niille, jotka ovat saaneet koronarokotuksen 3–4 viikon annosvälillä. Tähän ryhmään kuuluu muun muassa terveydenhuollon henkilöstöä sekä hoivakotien iäkkäitä asukkaita, joita rokotettiin lyhyellä annosvälillä alkuvuodesta 2021.