Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haukivedellä surullinen käänne WWF:n luontolivessä: sääksien pesintä epäonnistui, ei poikasia tänä kesänä

WWF:n luontolivessä on kevään mittaan seurattu sääksiparin haudontaa. Torstaina 27. toukokuuta aamulla haudonta loppui, ja lopulta selvisi, ettei pesintä ole tänä vuonna onnistunut.

Koska sääkset eivät pysty uusintapesintään, uusia poikasia ei ole tänä vuonna luvassa. Sääksikameran pesän rengastuksista 24 vuotta vastanneen Pekka Mättö kertoo WWF:n uutisessa tämän olevan ensimmäinen kerta, kun hänen aikanaan pesässä ei tulla näkemään poikasia.

Luontoliven tallenteessa näkyy, että emot ovat käyneet säännöllisesti pesän reunalla munien luona. Yleensä pesinnän epäonnistuessa sääksiemot lopulta hylkäävät pesän.

– On yleistä, että emot palaavat pesälle vielä pitkään. Toipuminen voi kestää viikkoja. Kun hormonitoiminta laimenee, ne lähtevät kokonaan pois. Joskus ne tuovat keppejä ja sammalta pesään. Se voi olla eräänlaista surutyötä, WWF:n haastattelema Sääskikeskuksen Jouko Alhainen kertoo.

Alhainen myös muistuttaa, että pesinnän epäonnistuminen ja poikasten menehtyminen ovat yleisiä ilmiöitä. Hänen arvionsa mukaan noin kolmasosa sääksien poikasista menehtyy jossain vaiheessa pesinnän aikana.

Kameran jatkosta päätetään kesäkuun alussa. WWF:n viestintä pahoittelee tilannetta. Aitoja luonnon tapahtumia kuvatessa lähetyksen tapahtumia ei kuitenkaan voi kontrolloida. Mahdollisia syitä muninnan epäonnistumiselle voivat olla ravinnon puute tai munien hedelmöittymättömyys.