Koronarokotteiden antaminen hidastui Sosterissa – Nyt rokotetaan 50-vuotiaita, mutta aikoja on varattavissa vain vähän

Rokotukset etenevät Essoten alueella joutuisasti. Anu Kiljunen

Tiina Knaappila

Uusien koronarokotteiden antaminen on hidastunut Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä Sosterissa. Sosteri kertoo tiedotteessa, että valtaosa saapuvista rokotteista ohjautuu tehosterokotuksiin.

Ajanvarausten avaus uusille ikäryhmille on hidastunut, koska rokotetoimitukset eivät ole kasvaneet kevään aikana.

Tiedotteen mukaan rokotetoimitusten odotettiin kasvavan kesää kohti, mutta näin ei ole tapahtunut.

Nyt rokotetaan 50 vuotta täyttäneitä, mutta saatavuuden vuoksi vain pieni määrä uusia aikoja on varattavissa. Joitakin aikoja on jouduttu siirtämään eteenpäin.

Koronarokotukset ovat kuitenkin edenneet alueella hyvin, ja 45 prosenttia alueen väestöstä on rokotettu. Tehosterokotteen on saanut 9 prosenttia. Tahti on valtakunnassa kolmanneksi nopeinta.

Koko maan väestöstä on rokotettu noin 39 prosenttia ja tehosteen on saanut 5,5 prosenttia.

Astra Zenecalla ei viivettä, tehosteväli lyhentyi

65 vuotta täyttäneitä voidaan rokottaa viiveettä Astra Zenecan rokotteella. Uuden tiedon mukaan tehosteväli tällä rokotteella voidaan lyhentää kahdeksaan viikkoon. Näin täysi rokotussuoja on saatavissa nopeammin kuin muilla rokotteilla, joilla väli on 12 viikkoa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittaa, että 65 vuotta täyttäneet jatkavat rokotussarjaansa aiemmin saamallaan valmisteella, jos sen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä.

Jos Astra Zenecan rokotetta saanut henkilö kuitenkin kieltäytyy ottamasta toista Astra Zenecan rokoteannosta, hän voi halutessaan saada toisen rokotteen.

Alle 65 vuotiaat, jotka ovat saaneet ensimmäisenä rokotteena Astra Zenecaa, saavat tehosteena muuta valmistetta, käytännössä Comirnaty- tai Moderna-rokotteen.

Mökkikunnissa ei rokoteta ulkopaikkakuntalaisia

THL suosittelee ottamaan molemmat annokset omassa kotikunnassa. Rokotteita jaetaan kuntiin ihmisten kotikunnan perusteella ja siksi esimerkiksi mökkipaikkakunnilla ei ole mahdollisuutta rokottaa monia ulkopaikkakuntalaisia.

Jos rokotukseen ei pääse ajallaan omassa kotikunnassa, rokotusaikaa voidaan siirtää ja annosväliä pidentää yli 12 viikkoon.

Sosterin mukaan Itä-Savossa pitkäaikaisesti oleileville voidaan antaa rokote vain poikkeuksellisissa tapauksissa, jos rokotuksen hakeminen omasta kotikunnasta on hyvin vaikeaa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka