Koronarajoitukset kevenevät Sosterin alueella ensi maanantaista alkaen – Johtajaylilääkäri kehottaa edelleen maltillisuuteen, jotta suunta pysyy kesää kohti hyvänä

Tartuntojen määrä on laskenut ja viimeisen viikon aikana uusia tartuntoja ei ole ilmaantunut lainkaan.

– Tautitilanne on saatu hallintaan, sillä väestö on noudattanut suosituksia ja rajoituksia kiitettävästi, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo. Katja Juurikko

Kalle Sipiläinen

Sosterin alue siirtyy koronaepidemiassa perustasolle ensi maanantaista eli 10. toukokuuta alkaen.

Koronakoordinaatioryhmä päätti asiasta keskiviikkona Sosterin pandemiajohtoryhmän esityksen mukaisesti keskustelun jälkeen.

Perustasolle siirtyminen keventää Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia. Niihin kuitenkin vaikuttavat myös valtioneuvoston määrittelemät toimenpidetasot ja ohjauskirjeet.

Sosterin alue on ollut koronaepidemiassa kiihtymisvaiheessa helmikuun alusta alkaen. Viime viikkoina tartuntojen määrä on kuitenkin laskenut ja viimeisen viikon aikana uusia tartuntoja ei ole alueelle ilmaantunut lainkaan.

– Tautitilanne on saatu hallintaan, sillä väestö on noudattanut suosituksia ja rajoituksia kiitettävästi. Myös tartunnanjäljityksessä ja testauksessa on tehty hyvää työtä. Lisäksi rokottaminen on edennyt alueella tehokkaasti, koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo tiedotteessa.

Maltillisesti etenemällä halutaan varmistaa, että tautitilanne ei ponnahda pahemmaksi, jolloin rajoituksia jouduttaisiin taas kiristämään.

– Kesää kohti myös matkailijoiden määrä kasvaa ja ylipäätään liikkuvuutta tulee enemmän, joten tämäkin on huomioitava ja edettävä vielä rauhassa. Seuraamme myös valtakunnan ohjeita ja päivitämme Sosterin ohjeita uuden tiedon tultua, Luukkonen sanoo.

Tulevat suositukset

Voimassa olevat suositukset maanantaista 10.5.2021 lähtien:

Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus ovat alueella ennallaan ja jatkuvat toistaiseksi.

Korkeakoulut palaavat lähiopetukseen.

Työpaja Telakan toiminta ja muu kuntouttava työtoiminta jatkuu normaalisti.

12–18-vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta jatkuu normaalisti, mutta turnaustyyppisiä tapahtumia tai turnausmatkoja ei suositella leviämisvaiheen alueille tai alueilta.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminnassa suositellaan lähikontaktien välttämistä sisä- ja ulkotiloissa. Esimerkiksi jalkapallo, jääkiekko, koripallo, lentopallo, sähly, salibandy, judo ja karate ovat lajeja, joissa lähikontakteja on vaikea välttää. Tämän tyyppisten lajien suositellaan olevan aikuisten osalta edelleen tauolla.

Kuntosaleilla ja muissa liikuntatiloissa suositellaan vahvasti huomioimaan yli kahden metrin turvaväli ja hygieniaohjeistusten toteutuminen.

Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen. Vierailulle voi tulla vain terveenä ja enintään kaksi henkilöä kerrallaan. Ennen vierailuja on syytä olla yhteydessä yksikön henkilökuntaan sekä noudattaa hygieniaohjeita ja käyttää maskia.

Tilanteen säilyessä rauhallisena Itä-Suomen aluehallintovirasto ottaa kantaa yleisötilaisuuksien henkilömäärärajoitukseen ensi viikolla. Siihen saakka voimassa on kuuden henkilön rajoitus.

Lähde: Sosterin tiedote

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka