Savonlinnan lyseon lukio siirtyy etäopetukseen, noin sata oppilasta on altistunut – Sosteri muistuttaa karanteeni- ja eristyssäännöistä

Karanteenissa saa käydä ulkoilemassa, mutta ei kaupassa. Eristykseen määrätty ei saa poistua kotoa lainkaan. Sosteri muistuttaa myös, ettei nyt saisi pitää bileitä.

Savonlinnan lyseon lukion oppilaat siirtyvät huomisesta alkaen toistaiseksi etäopetukseen. Soila Puurtinen

Marja-Liisa Karjalainen

Sosterin alueelta on löydetty tiistaina kaksi uutta koronavirustartuntaa. Toinen tartunnoista liittyy Savonlinnan taidelukion tartuntaketjuun, jossa on nyt kaikkiaan kuusi koronavirustartuntaa. Toinen tartunta on jatkotartunta sunnuntaina ilmaantuneeseen tartuntaketjuun, jossa on nyt yhteensä kolme tartuntaa.

Korona-altistumisten vuoksi Sosteri suosittelee, että Savonlinnan lyseon lukio siirtyy etäopetukseen. Noin sata lyseon lukion oppilasta on altistunut koronavirukselle.

– Sata oppilasta on karkea arvio. Tarkkaa määrää on vaikea sanoa, kun osa on ollut jo ennestään etäopetuksessa ja osa muuten poissa, toteaa Savonlinnan lyseon lukion rehtori Ismo Falck.

Etäopetus alkaa keskiviikkona 14. huhtikuuta ja jatkuu ainakin kaksi viikkoa.

– Sen jälkeen tilannetta tarkastellaan uudestaan ja tarvittaessa etäopetusaikaa jatketaan, Falck sanoo.

"Bileiden aika ei ole nyt"

Sosterin tietoon on tullut, että alueella on pidetty yksityisiä juhlia ja tartuntaketjuja on lähtenyt liikkeelle koti- ja mökkibileistä. Tieto on tullut ilmi tartunnanjäljityksessä.

Jotta koronavirustilanne saadaan alueella pysymään hallinnassa, on äärimmäisen tärkeää, että karanteeniin asetetut pysyvät karanteenissa ja noudattavat tartunnanjäljitystiimiltä saamiaan ohjeita.

Jaana Luukkonen

– Nyt pitää ymmärtää, että bileiden aika ei ole nyt. Tämän tyyppisissä tilaisuuksissa tartunnat leviävät erittäin herkästi ja yhdet juhlat voivat keikauttaa alueen koronatilanteen hallitsemattomaksi, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

– Nuorten kohdalla toivoisin, että koko perheet kantaisivat tästä nyt vastuuta ja asiasta keskusteltaisiin kotona ja koulussa.

Luukkonen ei kuitenkaan yksilöi, ovatko bileitä pitäneet lyseon lukiolaiset, vai ketkä.

Ismo Falckin tietoon ei ole tullut, että lyseon lukion oppilaat olisivat järjestäneet bileitä viime aikoina.

– Yleensä kuulen nuorten suunnitelmista aika hyvin, nuoret ovat avoimia ja kertovat suunnitelmistaan. Nyt tiedossani ei ole, että tällaisia olisi järjestetty, Falck sanoo.

– Päin vastoin; opiskelijat ovat käyttäneet maskeja hyvin tunnollisesti ja olleet varovaisia.

Falck puuttui nuorten bilesuunnitelmiin aiemmin tänä vuonna kuultuaan, että lyseon lukion vanhat suunnittelivat juhlia.

– Julkinen puuttuminen asiaan tuntui silloin tehoavan. Yleinen paheksunta on yleensä omiaan latistamaan tällaiset aikeet.

Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen toivoo, että perheissä keskusteltaisiin nuorten kanssa nyt korona-ajan säännöistä. - Bileiden aika ei ole nyt, Luukkonen muistuttaa. Tuija Pauhu

Karanteeni- ja eritysmääräyksiä tulee noudattaa

Sosterin tiedotteessa muistutetaan, että Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella koronaviruksen ilmaantuvuus luku on tällä hetkellä koko maan kärkipäätä.

– Jotta koronavirustilanne saadaan alueella pysymään hallinnassa, on äärimmäisen tärkeää, että karanteeniin asetetut pysyvät karanteenissa ja noudattavat tartunnanjäljitystiimiltä saamiaan ohjeita, tiedotteessa painotetaan.

Karanteenissa on Sosterin alueella edelleen useita satoja henkilöitä.

– Karanteeniin asettaminen tarkoittaa, että henkilö ei saa poistua kotoa ja saa tavata vain omia perheenjäseniään. Esimerkiksi erillään asuvat karanteenissa olevat eivät henkilöt eivät saa tavata keskenään, Luukkonen muistuttaa.

Karanteenin aikana kodin ulkopuolella on sallittu ainoastaan ulkoilu, joko yksin tai samassa taloudessa asuvan kanssa. Esimerkiksi kauppaan karanteeniin asetettu ei saa mennä.

Eristys on puolestaan vielä tiukempi toimi. Koronavirukseen sairastunut määrätään eristykseen ja tällöin kotoa ei saa poistua lainkaan.

Luukkosen tietoon ei ole tullut, että karanteeni- tai eristysmääräyksiä olisi Sosterin alueella rikottu.

– Määräyksistä haluttiin muistuttaa, koska karanteenit koskevat nyt nuorempaa ikäluokkaa ja asiat eivät välttämättä heillä ole tiedossa, Luukkonen sanoo.

Sosterin tarkat ohjeet testeissä käyneille sekä karanteeniin ja eristykseen määrätyille löytyvät täältä.

Päivitetty 13.4.2021 klo 13.31: Lisätty Ismo Falckin kommentit.

Päivitetty 13.4.2021 klo 14.08: Lisätty Jaana Luukkosen tarkennukset juttuun.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka