Xamkin Kuitulaboratoriolle myönnettiin korkean teknologian patentti

Kaakkois-Suomen ammatttikorkeakoulu tiedotti asiasta perjantaina.

Xamkin Kuitulaboratorion tutkimustoiminta on kasvanut viime aikoina Savonlinnassa merkittävästi. Soila Puurtinen

Ella Rantalainen

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin Kuitulaboratorion tutkimustoiminta on kasvanut viime aikoina Savonlinnassa merkittävästi.

Xamk tiedotti perjantaina, että Kuitulaboratoriolle on nyt myönnetty uusi korkean teknologian patentti, joka liittyy NMR-tekniikan soveltamiseen. Lyhenne tulee sanoista Nuclear Magnetic Resonance eli ydinmagneettinen resonanssi.

Kuitulaboratorio keskittyy biotalouden prosessien tutkimisen lisäksi mittaustekniikan ja keinoälyn tutkimiseen, joiden tutkimus on tuottanut jo useita patentteja. Viimeisin patentti on myönnetty vuoden 2021 alussa.

– Kehittämillämme keinoälysovelluksilla tehostetaan metsäteollisuuden suurten tuotantolinjojen tehokkuutta ja parannetaan esimerkiksi pakkauskartonkien laatua, selventää tutkimuspäällikkö ja dosentti Yrjö Hiltunen Xamkin tiedotteessa.

Mittausten taustalla on uusin, patentin saanut NMR-tekniikka. Kyseistä tekniikkaa hyödynnetään tiedotteen mukaan esimerkiksi magneettikuvauslaitteissa. Magneettikuvaus on laitteistoltaan ja käyttökustannuksiltaan kallis, ja osittain tästä syystä Kuitulaboratoriossa onkin keskitytty hyödyntämään niin sanottua matalakenttä-NMR-tekniikkaa.

Kuitulaboratorion soveltava NMR-tutkimus on saanut jo useita kansainvälisiä patentteja, patenttihakemuksia ja tieteellisiä julkaisuja. Tulevaisuuden tavoitteena on, että tutkimus voisi synnyttää uutta liiketoimintaa, jos alueen yrityksille syntyisi kyseiseen tekniikkaan perustuvia uusia tuotteita.

– Korkean teknologian mittalaitteiden rakentelussa on jo nyt mukana Savonlinnan alueen osaavia pk-yrityksiä. Kun tuotteet saadaan yhdessä yritysten kanssa kaupallistettua, voivat työllisyysvaikutukset olla merkittäviä, kertoo tutkimusjohtaja Lasse Pulkkinen Xamkin tiedotteessa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka