Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronarokotukset laajenevat 80–84-vuotiaisiin Sosterissa

Lisäksi Astra-Zenecan rokotetta käytetään alle 70-vuotiaille henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

Itä-Savossa 85-vuotiaiden ja heidän omaishoitajiensa joukkorokotukset koronavirusta vastaan ovat edenneet hyvin, kerrotaan Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin tiedotteessa. Tämä ikäryhmä on saanut ensimmäisen rokoteannoksensa koronarokotetta Savonlinnan kaupungissa ja Enonkosken kunnassa viikon 8 aikana.

Siitä johtuen Sosteri pystyy nyt avaamaan rokotusajanvarauksen myös 80–84-vuotiaille, jotka haluavat koronarokotteen.

Rokotusten aikataulu määräytyy rokotteiden saatavuuden perusteella. Saatavuus rokotteissa vaihtelee edelleen.

Kaikki saapuvat rokotteet käytetään. Edelleen rokotuksiin pääsevät myös kaikki yli 85-vuotiaat, jos heitä on vielä rokottamatta.

– Kenenkään ei tarvitse pelätä, että jää ilman rokotusta, korostaa infektiolääkäri Eija Ruotsalainen Sosterista.

Ikä on vakavan koronavirustaudin merkittävin riskitekijä

Rokotuksissa edetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotusohjeistuksen mukaisesti. Iäkkäät ja riskiryhmät rokotetaan ensin, mikä on THL:n laatiman ryhmittelyn mukaista.

Iäkkäiden rokotteena käytetään pääasiassa Pfizer-BioNTechin Comirnaty-rokotetta. Lisäksi pieni erä Moderna-rokotetta on suunnattu kotihoidon asiakkaiden rokottamiseen.

– Nämä molemmat rokotteet antavat hyvän suojan vakavaa koronavirustautia vastaan myös iäkkäämmille ihmisille, Ruotsalainen sanoo tiedotteessa.

Kenenkään ei tarvitse pelätä, että jää ilman rokotusta.

Eija Ruotsalainen

Rokotussuojan saamiseksi tarvitaan kaksi rokotetta. Tehosteannos annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.

Alle 70-vuotiaita riskiryhmiin kuuluvia kutsutaan rokotuksiin

Sosteri on saanut myös Astra-Zenecan adenovirusrokotetta, jota voidaan toistaiseksi käyttää alle 70-vuotiaiden rokottamiseen. Alkuvaiheessa rokotukset kohdistetaan THL:n riskiryhmään 1 kuuluville alle 70-vuotiaille ja nämä rokotukset ovat jo alkaneet.

– Rokote-erien pienuuden vuoksi kutsumme riskiryhmiin kuuluvat rokotettavat rokotuksiin puhelimitse, Ruotsalainen sanoo.

Lisäksi Sosteri toivoo, että kotona asuvien Downin oireyhtymää sairastavien, alle 70-vuotiaiden henkilöiden omaiset varaisivat rokotusajan läheiselleen puhelimitse.

Ajanvaraus Enonkoskella ja Savonlinnassa

Ajanvaraus on nyt siis Enonkoskella ja Savonlinnassa auki myös 80–84-vuotiaille. Myös samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet rokotetaan. Jos esimerkiksi puolisot haluavat peräkkäiset ajat, niin rokotusajat kannattaa varata soittamalla.

Sosteri vastaa Enonkosken ja Savonlinnan rokotuksista ja tiedottaa lisää, kun rokotukset etenevät seuraaviin ikäryhmiin.

Rantasalmella ja Sulkavalla rokotuksista vastaa Terveystalo, joka tiedottaa käytännön järjestelyistä alueensa väestölle. Yli 85-vuotiaiden koronarokotukset ovat alkaneet Rantasalmella ja Sulkavalla viikolla seitsemän, ja rokotettaville soitetaan terveysasemalta rokotusajan varaamiseksi.

Sosterin sähköinen ajanvaraus netissä:www.sosteri.fi/asioi-sahkoisesti.Ajanvaraus puhelimitse: 044 417 3698. Avoinna ma–to 8–15.30, pe 8–14.