Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essoten alueelta löytyi 12 uutta koronatartuntaa keskiviikkona – "Riskit myös Mikkelin ulkopuolella ovat suuret"

Suomessa todettiin viime viikolla enemmän koronatartuntoja kuin kertaakaan epidemian aikana.

Mikkelistä on löytynyt yksitoista ja Pieksämäeltä yksi uusi koronatartunta tiistain jälkeen.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote kertoo tiedotteessa, että Mikkelin tartunnat liittyvät aiemmin uutisoituihin tartuntaketjuihin.

Pieksämäen tartunta liittyy altistumiseen muualla maassa.

Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kehottaa kaikkia vähänkin oireita saavia hakeutumaan testeihin.

Hänen mukaansa vapaita aikoja löytyy, vaikka testausmäärät ovat moninkertaistuneet.

– Tartuntoja tulee nyt ihmisten lähipiiristä ja aiemmista tartuntaketjuista. Kaikissa tapauksissa ei tosin ole täysin varmaa lähdettä, eli tautia liikkuu voi liikkua alueella oireettomien taudinkantajien mukana, Seppälä sanoo tiedotteessa.

Koronanyrkki piti rajoitukset ennallaan

Tiistaina kokoontunut Essoten alueen niin sanottu koronanyrkki päätti jatkaa alueen suosituksia ja rajoituksia nykyisellään ainakin 28. helmikuutta saakka.

Mikkeli on leviämisvaiheessa ja muu alue edelleen perusvaiheessa.

– Riskit myös Mikkelin ulkopuolella ovat alueellamme suuret, sillä ihmisiä on lomien takia paljon liikkeellä. Voimme joutua muuttamaan suosituksia ja ohjeistuksia nopeastikin, pandemiapäällikkö Hans Gärdström sanoo tiedotteessa.

Katso Essoten alueen suositukset ja ohjeistukset sekä muuta koronatietoa täältä.

Altistumispaikat näet täältä.

Suomessa todettiin viime viikolla enemmän koronatartuntoja kuin kertaakaan epidemian aikana

Suomessa todettiin viime viikolla enemmän koronavirustartuntoja kuin millään seitsemän päivän jaksolla epidemian aikana, käy ilmi tartuntatautirekisterin luvuista.

Tartuntatautirekisteriin on kirjattu viime viikolle yhteensä 3 426 tartuntaa. Uusia koronatartuntoja todettiin siis keskimäärin 489 joka päivä. Luku voi vielä myöhemmin hieman muuttua, sillä tapausten kirjaamisessa tartuntatautirekisteriin voi olla raportointiviivettä.

Marraskuun lopulla uusien tartuntojen seitsemän päivän keskiarvo oli korkeimmillaan 461.

Joulukuun aikana uusien tartuntojen määrä lähti laskuun, mutta tammikuun puolenvälin jälkeen luvuissa näkyi taas nousua. Muutaman viikon ajaksi luvut vaikuttivat jämähtäneen suunnilleen samalle tasolle, kunnes käyrä kääntyi selvään nousuun helmikuun puolenvälin tienoilla.

Epidemiatilanne on viime viikkoina pahentunut erityisesti Uudellamaalla, jossa koronaviruksen herkemmin tarttuvan brittimuunnoksen osuus tartunnoista on kasvussa.

Maailman tapaukset puolittuneet muutamassa viikossa

Suomen tartuntakäyrä osoittaa nyt vastakkaiseen suuntaan kuin Euroopassa kokonaisuudessaan.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tilastojen mukaan uusien tartuntojen määrä on ollut sekä Euroopan että koko maailman tasolla jyrkässä laskussa tammikuun alusta lähtien. Maailmassa raportoitiin viime viikon aikana vajaat 2,5 miljoonaa uutta tartuntaa, mikä on alle puolet tammikuun ensimmäisen viikon lukemista.

Monessa Euroopan maassa ilmaantuvuusluku on edelleen Suomea selvästi korkeampi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa kahden viikon ilmaantuvuusluku on 107,5 sataatuhatta asukasta kohden.

WHO:n mukaan esimerkiksi Portugalissa kahden viikon ilmaantuvuusluku on 278, Britanniassa 240, Espanjassa 236 ja Saksassa 124. Kaikissa näissä maissa tartunnat ovat kuitenkin laskussa. Pahempaan suuntaan taas ovat menossa esimerkiksi Tshekki (ilmaantuvuus 1 211), Viro (821), Slovakia (597) ja Ruotsi (449).

Korkeimmillaan yli 600 tartuntaa päivässä

Uusien tartuntojen ennätyspäivä epidemian aikana oli Suomessa 25. marraskuuta, jolloin positiivisia koronatestejä tehtiin yhden päivän aikana 619. Tartuntojen määrä on noussut yli kuudensadan myös 25. tammikuuta ja 15. helmikuuta.

Tartuntatautirekisterin päivittäiset luvut eivät täsmää niihin tartuntalukuihin, jotka THL raportoi päivittäin, sillä tapaukset merkitään tartuntatautirekisteriin näytteenottopäivän mukaan. THL:n päivittäin kertomissa luvuissa voi olla mukana tartuntoja useamman päivän ajalta.

Keväällä 2020 raportoidut tartuntaluvut eivät ole verrannollisia syksyn ja talven lukemiin, koska koronatestejä tehdään nyt moninkertaisesti verrattuna epidemian alkuvaiheeseen.