Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjala on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen – Kuuden hengen rajoitus yksityistilaisuuksissa astuu voimaan heti

Alueellinen tilannekuvaryhmä päätti koronatilanteesta torstaina. Koronarajoitukset tulevat tiukentumaan maaliskuun alussa, ja AVI tiedottaa niistä myöhemmin.

Etelä-Karjalassa on siirrytty koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Koronaepidemiassa on kolme vaihetta: perusvaihe, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Alueellinen COVID-19-tilannekuvaryhmä päätti asiasta tänään torstaina. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Suositukset ja määräykset tiukentuvat maaliskuun alussa, ja niistä tiedotetaan myöhemmin.

Etelä-Karjalassa astuu kuitenkin välittömästi voimaan kuuden hengen kokoontumisrajoitus yksityistilaisuuksissa. Esimerkiksi yksityisiin illanviettoihin sai aiemmin kokoontua enintään kymmenen henkeä.

Julkisten sisä- ja ulkotapahtumien kokoontumisrajoitus puolestaan pysyy vielä 20 hengessä. Aluehallintovirasto (AVI) tulee kuitenkin todennäköisesti päättämään lähipäivinä tapahtumien kokoontumisrajoituksen tiukennuksesta.

Lisäksi AVI tulee päättämään muun muassa koulujen siirtymisestä etäopetukseen ja ryhmäharrastusten osallistujamääristä.

Muuntovirusta esiintyy yhä enemmän

Vielä alkuviikosta alueellinen tilannekuvaryhmä ilmoitti, että Etelä-Karjala pysyy kiihtymisvaiheessa. Kuluvan viikon aikana koronatartuntojen määrä on kuitenkin kasvanut niin nopeasti, että tilannekuvaryhmä katsoi maakunnan siirtyneen leviämisvaiheeseen.

– Tällä hetkellä esiintyy yhä enemmän myös muuntovirusta. Tarkkaa osuutta ei pysty sanomaan, mutta iso osa testillä todetuista koronatartunnoista alkaa olla muuntovirusta, kertoo tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Koronatartunnoista pystytään Karhulan mukaan jäljittämään Etelä-Karjalassa edelleen suurin osa, noin 90 prosenttia. Tartuntojen määrän nopea kasvu herättää kuitenkin huolta, miten hyvin sairaanhoito pystyy vastaamaan koronapotilaiden mahdollisesti kasvavaan määrään.

– Pyrimme ennakoimaan tilannetta. Etenkin muuntoviruksen esiintyvyys on huolestuttavaa, Karhula toteaa.