Lukiot etäopetukseen Savonlinnan seudulla kolmeksi viikoksi hiihtoloman jälkeen – Kokoontumisrajoitus tiukkenee jo ensi viikolla kuuteen ihmiseen

Aikuisten ryhmäharrastustoimintaa rajoitetaan, mutta lasten harrastustoimintaan ei puututa.

Charlotta Sopanen ja Emma Kainulainen toteavat, että etäopetus on välillä aika rankkaa. He käyttävät koulussa kasvomaskeja, jotka riisuivat juuri tullessan ulos koulun ovesta. Tuija Pauhu

Jaana Hänninen

Savonlinnan seudun toisen asteen oppilaitokset eli lukiot ja ammattiopistot siirtyvät hiihtoloman jälkeen etäopetukseen kolmeksi viikoksi. Sosterin pandemiatyöryhmä päätti torstaina, että Savonlinnan, Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan alueilla otetaan käyttöön tiukimmat koronarajoitukset.

Torstaina Sosterin pandemiatyöryhmä suositteli myös yläkoulujen siirtymistä etäopetukseen, mutta tämä suositus kumoutui perjantaina. Yläkoulujen tilannetta tarkastellaan uudelleen keskiviikkona 10.3. (Tämä kappale lisätty juttuun lauantaina 27.2.)

Yleisötilaisuuksissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan rajaamaan henkilömäärä enintään kuuteen ihmiseen jo maaliskuun alusta alkaen.

Sosteri ei tässä vaiheessa rajoita lasten ryhmäharrastustoimintaa, mutta se suosittelee aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä viimeistään 1. maaliskuuta alkaen. Suositus koskee kaikkia aikuisten liikunta- ja kulttuuriryhmiä, myös kuntosalien ryhmäliikuntaa. Liikuntatiloissa asiakasmäärää suositellaan rajattavaksi niin, että yli kahden metrin turvaväli toteutuu.

Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus ovat alueella ennallaan. Korkeakoulut ja vapaan sivistystyön opistotoiminta ovat etäopetuksessa viimeistään 1. maaliskuuta alkaen.

Maan hallitus suositteli torstaina tiukimpien rajoitusten käyttöön ottamista Sosterin kaltaisille, kiihtymisvaiheessa oleville alueille. Pahimmassa koronatilanteessa olevien, niin sanotussa leviämisvaiheessa olevien alueiden on pakko ottaa rajoitukset käyttöön.

– Vaikka Sosterin alueella koronatilanne on tällä hetkellä hyvä ja rauhoittumassa, silti olemme edelleen sosiaali- ja terveysministeriön hybridistrategian kiihtymisvaiheessa tartuntatautilukujen vuoksi. Sosterin tiedotteessa todetaan.

Sosteri poikkeaa ainakin tässä vaiheessa hallituksen suosituksista siten, että yli 12-vuotiaitten lasten ryhmäharrastustoimintaa ei keskeytetä.

Koulut ovat varautuneet etäopetukseen paremmin kuin keväällä – Melkein kaikki ylioppilaskirjoitusten koepäivät ovat etäjaksolla

Lyseon lukiossa ja Samiedussa kaksoistutkintoa suorittavat Charlotta Sopanen ja Emma Kainulainen eivät ihmeemmin säikähtäneet uutista etäopetukseen siirtymisestä.

– Varsinkin talvipakkasilla on mukavampaa opiskella kotona, Kainulainen sanoo.

– Toisaalta etäopiskelu on välillä aika rankkaa, kun kaikki pitää tehdä itse, Sopanen sanoo.

Lyseon lukion rehtori Ismo Falck arvioi, että kolmen viikon etäopetusjakso ei ole katastrofi.

– Mutta jos etäopetus jatkuu koko kevään, tulee rumaa jälkeä. Moni opiskelija joutui viime keväänä muutamaan suunnitelmiaan, kun ei pystynyt käymään lukiota kolmessa vuodessa. Jos etäopetusjakso pitkittyy, näitä voi tulla lisää, Falck sanoo.

Falck toteaa, että myös lukiossa on viimekeväistä enemmän kokemusta etäopetuksesta. Lukiossa on myös koko ajan ollut etäopetuksessa 20–30 opiskelijaa, joiden lähisukulaiset kuuluvat riskiryhmään.

– Opettaja on opettanut heitä etänä samalla, kun muuta opetusryhmää on opetettu etänä. Onhan se tavallaan helpompaa olla kokonaan etänä.

Valtaosa ylioppilaskirjoitusten koepäivistä sijoittuu etäopetusjaksolle. Falckin mukaan opettajien on kirjoituspäivinä pidettävä etäopetustuntinsa omissa luokissaan, jotta he ehtivät tunnin jälkeen valvomaan kirjoituksia.

Savonlinnan sivistystoimenjohtaja Mikko Ripatti toteaa, että koulut ovat nyt paremmin varautuneet etäopetukseen kuin viime keväänä. Etäopetuksesta on tehty valmiit suunnitelmat, jota nyt otetaan käyttöön. Tilannetta helpottaa sekin, että 1.–6.-luokkalaiset eivät siirry etäopetukseen. Etäopetus koskee peruskoulussa vain yläkoululaisia eli 7.–9.-luokkalaisia.

Ripatti muistuttaa, että etäopetusta on syksyn ja alkuvuoden aikana järjestetty karanteenissa oleville oppilaille.

Yläkoululaiset saavat koululounaat ensimmäisestä etäopetusviikosta alkaen

Heti ensimmäisestä etäopetusviikosta alkaen Savonlinnan kaupunki järjestää lounasjakelun yläkoululaisille.

Ruokapalvelupäällikkö Helena Vaahtoluoto arvioi, että ensimmäinen jakopäivä voisi olla tiistaina tai keskiviikkona riippuen, kuinka nopeasti koulujen yhteyshenkilöt saavat selvitettyä noudettavien lounaitten määrän ja oppilaiden erikoisruokavaliot.

Noutopäivät ovat kahdesti viikossa. Jokaista koulupäivää varten oppilas saa yhden lounasannoksen sekä hedelmän, juureksen tai kasvislisukkeen. Kerran viikossa saa näkkileipäpaketin ja levitteen.

Annokset jaetaan kylminä. Kaupungin keittiöitten työtilanteen takia osa annoksista on valmisruoka-annoksia.

Kello 18.04 lisätty tieto, että koululaiset saavat lounasannoksia ensimmäisestä etäopetusviikosta alkaen.

Juttua muokattu 27.2. kello 13.35. Poistettu otsikosta tieto, että yläkoulut siirtyvät etäopetukseen hiihtoloman jälkeen. Lisätty tekstiin tieto, että tässä jutussa kerrottu, Sosterin torstaina antama suositus on yläkoulujen osalta kumottu perjantaina ja että asiaan palataan keskiviikkona.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka