Yli kuuden hengen kokoontumiset kielletty Savonlinnan seudulla myös Avin päätöksellä maanantaista alkaen – Peruskoululaiset menevät normaalisti kouluun, Avi jatkaa tilanteen arviointia maanantaina

Sosterin suositus yli kuuden hengen kokoontumisrajoituksista on voimassa jo nyt.

Peruskoulun ala- ja yläkoululaiset menevät maanantaina kouluun. Aluehallintovirasto jatkaa maanantaina sen arvioimista, voivatko yläkoululaiset jatkaa lähiopetuksessa. Soila Puurtinen

Jaana Hänninen

Itä-Suomen aluehallintovirasto (Avi) vahvisti perjantaina, että kaikki yli kuuden henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty Itä-Savon sairaanhoitopiirin eli Sosterin kuntien alueella. Sosterin kunnat ovat Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava.

Määräys on voimassa 8.–31. maaliskuuta.

Sosterin alueella on jo 1. maaliskuuta alkaen ollut voimassa suositus yksityis- ja yleisötilaisuuksien henkilömäärän rajaamisesta kuuteen henkilöön.

Ylitarkastaja Emma-Lotta Kinnunen aluehallintovirastosta toteaa, että aluehallintoviraston antama kielto on velvoittava.

– Sosterin suosituksella ei ole samanlaista oikeudellista velvoittavuutta, mutta vahva toive ja suositus on, että kansalaiset noudattavat suosituksia, jotta epidemiatilanne ei pahenisi, Kinnunen tähdentää.

Sosteri suosittelee siis vältettäväksi yli kuuden ihmisen kokoontumista myös yksityistilaisuuksissa. Aluehallintovirastolla ei ole toimivaltaa tehdä yksityistilaisuuksia koskevia kokoontumisrajoituspäätöksiä.

Muita tiukennuksia aluehallintovirasto ei perjantaina Sosterin alueelle antanut.

Voimassa on kuitenkin Sosterin suositus aikuisten ryhmäharrastusten lopettamisesta.

Kinnusen mukaan esimerkiksi harrastustilojen väliaikaisen sulkemisen edellytykset eivät Sosterin alueella täyty. Sosteri on torstaina antamassaan lausunnossa todennut, että tartuntaketjut on alueella pystytty selvittämään lähes sataprosenttisesti. Harrastustilojen sulkemisen edellytyksenä olisi, että alueella olisi tautiryppäitä, joiden tartuntaketjuja ei pystytä luotettavasti jäljittämään ja jotka aiheuttavat asiantuntija-arvion mukaan merkittävän riskin uusien tartuntojen leviämiseen alueella.

Yläkoululaiset menevät näillä näkymin kouluun hiihtoloman jälkeen normaalisti ensi maanantaina. Kinnunen kertoo, että aluehallintovirasto jatkaa maanantaina arviointia siitä, täyttyvätkö tartuntalaissa määritellyt edellytykset 7.–9.-luokkalaisten opetustilojen sulkemiselle.

Toisen asteen oppilaitokset siirtyvät maanantaina etäopetukseen Savonlinnan seudulla. Päätöksen asiasta on tehnyt alueellinen koordinaatiotyöryhmä.

Etelä-Savon sairaanhoitopiirin Essoten kuntien alueelle annettiin sama kuuden hengen kokoontumisrajoitus kuin Sosterinkin alueelle.

Avin tiedotteen mukaan päätös kokoontumisrajoitusten kiristämisestä perustuu tämänhetkiseen alueellisen tilanteen kokonaisarvioon. Epidemia on Itä-Savon ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirien alueella kiihtymisvaiheessa. Kokoontumisrajoitusten määräaikaisella kiristämisellä aluehallintovirasto pyrkii rauhoittamaan epidemian leviämistä ja estämään terveydenhuollon kantokyvyn kuormittumista.

Tiedotteessa kerrotaan koronaviruksen tarttuvan varsinkin pitkäkestoisessa lähikontaktissa tehokkaasti.

– Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Myös terveenä on tärkeää vähentää lähikontakteja voimakkaasti ja lievienkin koronavirustautiin sopivien oireiden ilmetessä on hakeuduttava heti testiin, tiedotteessa todetaan.

Mitä kokoontumisrajoitus koskee?

Yleisötilaisuudella tarkoitetaan yleisölle avoimia huvitilaisuuksia, kilpailuja, näytöksiä ja muita niihin rinnastettavia tilaisuuksia, joihin osallistutaan osallistujan omasta aloitteesta.

Yleisötilaisuudeksi ei määritellä jatkuvaluonteista, normaalia palvelutoimintaa.

Yleisön jakaminen lohkoihin ei nosta yleisötilaisuuden suurinta sallittua osallistujamäärää. Yleisötilaisuuden yleisömäärä ei kokonaisuutena saa ylittää suurinta sallittua osallistujamäärää.Yleisötilaisuuksien rajoitukset eivät koske esimerkiksi uimahallien ja muiden liikuntatilojen tavanomaista toimintaa. Rajoitukset kuitenkin koskevat liikuntatiloissa mahdollisesti järjestettäviä tilaisuuksia ja tapahtumia.

Esimerkiksi markkinat ovat yleisötilaisuus, mutta toritoiminta ei ole.

Yleisötilaisuuksia ovat myös yhtiökokoukset ja yhdistysten kokoukset.

Lähde: Avi.fi/ usein kysyttyä koronaviruksesta

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka