Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen lähes koko Suomessa kolmeksi viikoksi

Tasavallan presidentin odotetaan vahvistavan lain vielä myöhemmin tänään.

Eduskunta hyväksyi maanantaina lakiesityksen ravintoloiden sulkemisesta kolmeksi viikoksi. Presidentin pitää vielä vahvistaa laki. Kuvituskuva. Arto Henriksson

Ilkka Hemmilä / STT

Eduskunta on odotetusti hyväksynyt lakiesityksen, joka sulkee ravintolat asiakkailta kolmeksi viikoksi koronaepidemian hillitsemiseksi. Tasavallan presidentin odotetaan vahvistavan lain vielä myöhemmin tänään.

Sulku koskee pääosaa Suomea. Ravintolat suljetaan 15 maakunnassa eli kaikkialla muualla paitsi Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Keski-Pohjanmaalla. Ravintolat saavat jatkaa ulosmyyntiä.

Keskustelun aikana eduskunnassa moitittiin hallitusta sulun toteutuksesta. Kokoomus kannatti useissa puheenvuoroissa väliaikaisesti arvonlisäveron laskemista 14 prosenttiin, viininvahvuisten alkoholijuomien ulosmyyntiä sekä eri ravintolatyyppien erottelua.

Lain on tarkoitus olla voimassa sunnuntaihin 28. maaliskuuta asti. Eduskunnassa epäiltiin, tuleeko tämä kesto riittämään. Sari Multala (kok.) sanoi, että jos sulku jatkuu pidempään kuin kolme viikkoa, yritysten mahdollisuus pitää kiinni työntekijöistään vaikeutuu.

– Sen takia toivon, että hallitus tuo pikaisesti esityksen eduskunnalle ravintoloiden ja muiden yritysten, joita kiinni nyt laitetaan, menetysten korvaamiseksi ja kuuntelee siinä alan toimijoita, jotta korvaukset olisivat oikeudenmukaisia, Multala sanoi.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit säestivät kritiikkiä sanomalla, että esitys ei erittele eri ravintolatyyppejä tai huomioi epidemiatilanteen vaihtelua maakuntien sisällä.

– Nämä ehdotukset eivät tulleet yllätyksenä. Niistä on keskusteltu lähes vuoden ajan, ja kannustettu hallitusta niitä selvittämään. Ihmetyttääkin, miksi niitä ei valmistettu ajallaan niin, että ne olisivat jo nyt voineet olla käytössä, kristillisdemokraattien ryhmäjohtaja Päivi Räsänen sanoi.

Lopulta kuitenkin ainoastaan oman eduskuntaryhmänsä muodostava Ano Turtiainen vastusti lakiesityksen hylkäämistä. Kukaan toinen kansanedustaja ei kuitenkaan kannattanut ehdotusta, joten siitä ei äänestetty.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka