Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yläkoulut siirtyvät etäopetukseen keskiviikkona Sosterin alueella ainakin kolmeksi viikoksi

Määräykset ovat voimassa 10.–28.3., mutta koulusulku jatkuu, jos tautilanne pahenee edelleen.

Itä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä yläkoulut (7.–9. luokat) siirtyvät keskiviikosta alkaen etäopetukseen myös Sosterin alueella Savonlinnan seudulla sekä Essoten alueella Mikkelin seudulla. Määräykset ovat voimassa 10.–28.3., mutta koulusulku jatkuu, jos tautilanne pahenee edelleen.

Itä-Suomen aluehallintovirasto kertoi iltapäivän tiedotustilaisuudessa kuntien ja median edustajille, että päätös on tehty kokonaisharkinnan perusteella. Alueen toisella asteella, lukioissa ja ammattiopistossa siirryttiin etäopetukseen jo aiemmin, mutta useimpien osalta konkreettisesti vasta tänään maanantaina hiihtolomien päätyttyä.

Sosterin puolesta avin infotilaisuuteen osallistunut perusterveydenhuollon johtava lääkäri Veikko Karvanen kertoi, että alueellinen koronaryhmä oli maanantaina kokoontunut ja päivittänyt aville näkemystään. Yläkoululaisten etäopetus koetaan vallitsevassa koronatilanteessa järkeväksi ja ennakoivaksi toimenpiteeksi, vaikka alueen laajimmat tartuntaketjut olivat rauhoittumassa.

Samassa yhteydessä Sosterin alueen Covid-19 koordinaatioryhmä suosittelee 12–18-vuotiaiden nuorten harrastusryhmien laittamista tauolle kolmeksi viikoksi.

– Suositukseen päädyttiin sillä perusteella, että yläkoulut siirtyvät etäopetukseen keskiviikosta alkaen. On loogista, että lähikontaktien rajoittaminen koskee niin koulua kuin harrastustoimintaa kolmen viikon ajan, Covid-19 koordinaatioryhmän varapuheenjohtaja Karvanen sanoo.

– Valtakunnallisesti koronatapausten ja virusmuunnosten määrä on lisääntynyt merkittävästi. Tästä syystä meidän kaikkien tulisi välttää kontakteja muiden kuin lähipiirissä olevien kesken seuraavien kolmen viikon aikana, myös Itä-Savossa, Karvanen toteaa.

Veikko Karvanen kertoi avin infossa, että Sosterissa koronatilanne näyttää hyvin samankaltaiselta kuin Essoten alueella Mikkelin seudulla. Muutama isompi tartuntaketju on saatu sammutettua helmikuussa, mutta uusia ketjuja ilmeni taas viikonloppuna eikä tilanteen odoteta nopeasti muuttuvan paremmaksi.

– Nyt on ilmaantunut uusia tartuntaketjuja, joten tässä ollaan taas vaa'ankielitilanteessa. Siksi tämä yläkoulujen etäopetuspäätös vaikuttaa perustellulta, Karvanen sanoi.

Avin infossa asiantuntijat pitivät hyvin mahdollisena, että vajaan kolmen viikon etäopetusjaksoa joudutaan jatkamaan 28.3. jälkeen. Tästä tehdään tapauskohtaisesti uusia päätöksiä, jos tautitilanne edellyttää.

– On mahdollista, että etäopetus jatkuu tämän jälkeenkin, totesi aluehallintoylilääkäri SamiRemes.

Hallitus suositteli 25.2. koronarajoitusten tiukentamista kolmeksi viikoksi 8. maaliskuuta alkaen koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisalueilla. Koulusulku otetaan nyt käyttöön pari päivää myöhemmin, koska vuosi sitten keväällä tehdyn vastaavan sulun koettiin aiheuttaneen paljon ikäviä seurauksia joillekin etäkoululaisille. Siksi nyt haluttiin päätös valmistella mahdollisimman huolellisesti.

Avin päätöksessä jätetään nyt toisin kuin vuosi sitten mahdollisuus siihen, että yläkouluissa voidaan järjestää pienryhmille muun muassa tukiopetusta. Lähiohjausta on lupa tarjota koulutiloissa myös kevään yhteishakuun liittyvissä asioissa sekä oppilashuoltoon liittyvissä tilanteissa.

– Kunnissa tehdään näistä oma päätös avin päätöksen jälkeen, totesi aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimen vastuualuejohtaja AnuLiljeström.

– Jää kuntien omaan harkintaan, millaisilla henkilömäärillä lähiopetusta järjestetään. Tietysti isoja ryhmiä ei yleensä ole muutenkaan nyt koolla, Liljeström sanoi.

Remeksen mukaan henkilömääriin halutaan jättää paikallista harkintaa.

– Tämä koulujen sulku on vaikea päätös, koska tunnistamme vakavat haittavaikutukset, Remes sanoi.

Opettajien etätyöpisteet voivat avin ohjeen mukaan olla paitsi kotona myös koulutiloissa.

– Kunta saa päättää tästä asiasta. Voi olla sekä että, Liljeström sanoi.

Perjantaina 5.3. Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi myös määräyksen, jolla se kieltää Itä-Savon ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirien kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli kuusi henkilöä. Määräys on voimassa 8.-31.3.2021.