Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalassa 20 uutta koronavirustartuntaa – Sairaalahoidossa enemmän potilaita kuin kertaakaan aikaisemmin

Sairaalahoidossa olevien mediaani-ikä on 55 vuotta.

Etelä-Karjalassa on raportoitu 20 uutta koronavirustartuntaa. Luku on Eksoten yhden päivän suurin tartuntalukumäärä. Maakunnassa on todettu koronatapauksia yhteensä 581, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) kertoo keskiviikkona päivitetyssä tilannekuvassa.

Myös sairaalahoidossa on enemmän potilaita kuin kertaakaan aikaisemmin.

Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhulalla ei ole antaa yksittäistä syytä, miksi Etelä-Karjalan pitkään maltillisena pysyneet päivittäiset koronatartuntamäärät sekä alueen ilmaantuvuusluku ovat pompanneet maaliskuun aikana hurjasti ylös päin.

– Tämä on Etelä-Karjalassa uusi tilanne, sillä esimerkiksi ilmaantuvuuslukumme oli pitkään muuhun maahan verrattuna hyvin alhainen, ja nyt se on kohta maan kolmanneksi korkein, Karhula sanoo.

Ilmaantuvuusluku kertoo, kuinka paljon tautitapauksia on ollut 100 000 asukasta kohden viimeisen 14 vuorokauden sisällä. Etelä-Karjalan ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 119,7, kun se sitä edeltävän kahden viikon ajalla oli 72,42. Uudenmaan ilmaantuvuusluku on 307, mutta korkein se on Ahvenanmaalla: 378.

Sairaalahoidossa olevien määrän ilmoituskynnys ylittyi

Yli vuoden kestäneen koronaepidemian aikana ei Eksoten tilastoihin ennen keskiviikkoa ollut merkitty yhtään sairaalahoidossa olevaa potilasta. Potilaita on toki aikaisemminkin ollut, mutta tietoturvasyistä potilaiden määrää ei ole ilmoitettu, sillä se on jäänyt alle viiden.

Keskiviikkona Eksote kertoi sairaalahoidossa olevan seitsemän potilasta.

– Hoidossa on kaiken ikäisiä potilaita, mutta hoidossa olevien mediaani-ikä eli keskimmäinen ikä on 55 vuotta. Todennäköisyys joutua sairaalahoitoon kasvaa, mitä vanhempi koronaan sairastunut on, Karhula sanoo.

Tilanne Eksoten koronaosastolla on Karhulan mukaan tällä hetkellä rauhallinen, ja keskussairaala pystyy hoitamaan koronapotilaat niin, ettei muuta toimintaa tarvitse supistaa.

– Ainakaan vielä, Karhula huomauttaa.

Tilanne voi kuitenkin nykyisillä tartuntamäärillä olla muutaman viikon päästä kokonaan toinen.

– Yleensä tartunnan saamisesta menee noin viikko, kun realisoituu, tarvitseeko potilas sairaalahoitoa. Lähiviikkoina keskussairaalassa voi olla tilanne se, että joudumme supistamaan esimerkiksi leikkaustoimintaa.

Etelä-Karjalassa ovat esimerkiksi yksityiset kuntosalit saaneet olla auki vaikka alue on leviämisvaiheessa, koska sairaanhoidon tilanne on ollut rauhallinen. Mikäli tilanne sen osalta muuttuu, Eksote voi joutua pyytämään aluehallintovirastoa tiukentamaan nykyistä koronasulkua.

– Seuraamme tilanteen kehittymistä tarkasti, ja muun muassa Lappeenrannan sekä Imatran ympäristötoimet valvovat nykyisen tartuntatautilain kuten turvavälien toteutumista eri tiloissa, Karhula sanoo.

Ei yhtä suurta tartuntaryvästä

Uudet tartunnat löytyvät Karhulan mukaan laajalti nuorten aikuisten ikäryhmästä. Mitään suuria tartuntaketjuja ei helmikuisen opiskelijoiden tartuntaryppään tapaan tällä hetkellä ole. Karankokadun opiskelijatalon ryppääseen liittyvät tartunnat alkoivat tulla ilmi 18. helmikuuta ja niitä oli lopulta yhteensä noin 50.

Sen jälkeen korona on levinnyt muun muassa työpaikalla, jossa työntekijät ovat olleet suojaamattomassa kontaktissa toisiinsa pienen hetken.

– Tarkkoja lukuja meillä ei vielä ole, mutta yksi iso syy tartuntojen määrän lisääntymiselle voi olla se, että monessa tapauksessa kyseessä on alkuperäistä todella paljon helpommin tarttuvasta mutaatioviruksesta, Karhula sanoo.

Muuntautuneen viruksen leviämisen estämiseksi Karhula painottaa taas kerran, että ihmisten väliset kontaktit pitäisi vähentää aivan minimiin. Jos kontakteja ei voi välttää, on käsihygieniasta pidettävä erityisen tarkkaa huolta ja suojauduttava kasvomaskilla.

– Vaikka mutaatiovirukset leviävät herkemmin, kyllä niitäkin vastaan voi ja pitää yrittää suojautua, Karhula sanoo.

Kymmenen uutta tartuntaa Lappeenrannassa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronakartan mukaan Etelä-Karjalassa on varmistunut yhteensä 592 koronatartuntaa.

Uusia tartuntoja THL listaa Lappeenrantaan 10. Lappeenrannan tartuntojen yhteismäärä on nyt 410.

Imatralle THL sijoittaa kolme uutta tartuntaa (yhteensä 108), Taipalsaarelle neljä uutta tartuntaa (19) ja Rautjärvelle yhden (7).

Ennallaan tartuntamäärä pysyi Lemillä (7), Luumäellä (10), Parikkalassa (11), Ruokolahdella (14) ja Savitaipaleella (6).

THL:n mukaan Suomessa on varmistunut 779 uutta koronatartuntaa.

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 2 452 enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana. Koko epidemian aikana tartuntoja on Suomessa varmistunut yhteensä 63 889.