Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sosterin alueen koronarokotuksissa edetään jatkossa ikäperusteisesti THL:n linjan mukaan – Alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset tauolle, nyt keskitytään iäkkäisiin

Alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotusajat siirretään myöhemmälle.

Savonlinnan alueella toimiva Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri muuttaa rokotusjärjestystä THL:n linjan mukaisesti, kertoo Sosteri tiedotteessaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti keskiviikkona 10. maaliskuuta, että AstraZenecan koronavirusrokotetta voidaan tästä lähtien antaa myös ikääntyneille eli 70 vuotta täyttäneille. Sosteri muuttaa rokotusjärjestystä vastaamaan THL:n linjausta.

THL:n mukaan tutkimuksissa on selvinnyt, että AstraZenecan rokote antaa ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen ikääntyneille yhtä vahvan suojan kuin kaksi muuta Suomessa tällä hetkellä käytössä olevaa koronavirusrokotetta.

Tähän saakka Sosteri on rokottanut iäkkäiden lisäksi myös alle 70-vuotiaita riskiryhmään 1 kuuluvia AstraZenecan rokotteella. THL:n uuden linjauksen mukaan käytäntö muuttuu.

– Alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten erillinen ajanvaraus loppuu. Keskitymme iäkkäiden rokottamiseen, jotka ovat suurimmassa vakavan koronasairauden riskissä, Sosterin infektiolääkäri Eija Ruotsalainensanoo tiedotteessa.

Muutos rokotusjärjestykseen siirtää alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset myöhempään ajankohtaan.

– Tärkeää on huomata, että kaikki riskiryhmään 1 kuuluvat, jotka ovat jo saaneet rokotusajan, tullaan rokottamaan. Uusia aikoja alle 70-vuotiaille ei kuitenkaan toistaiseksi anneta, Ruotsalainen sanoo.

Sosterissa tarkennetaan, että myös ne alle 70-vuotiaat riskiryhmäläiset, jotka ovat saaneet jo ensimmäisen rokotuksen, tulevat saamaan toisen pistoksen sovitusti. Vain uudet ajat keskitetään toistaiseksi ikääntyneille.

Toisella pistoskerralla annetaan myös aina samaa rokotevalmistetta, mitä ensimmäinenkin rokote on ollut.

Rokotukset etenevät

Sosterin koronarokotusajanvaraus on tällä hetkellä auki tänä vuonna 75 vuotta täyttäville (vuonna 1946 ja aiemmin syntyneet).

Ajanvaraus tullaan avaamaan lähiaikoina tänä vuonna 70 vuotta täyttävillä ja tätä vanhemmille, kun rokotteita saadaan tähän riittävästi. Ajanvarauksen avautumisesta uudelle ikäryhmälle tiedotetaan erikseen.

Ajantasaiset tiedot Sosterin alueen koronarokotuksista löytyy Sosterin nettisivuilta.

LUE MYÖS: Lue kaikki kysymykset ja vastaukset: Milloin alle 70-vuotias saa rokotuksen? Eikö rokotteen saanut levitä enää tautia? Milloin riskiryhmän 2 rokotukset alkavat? – Itä-Savon lukijat kysyivät koronarokotuksista, nyt Sosterin infektiolääkäri vastaa

Juttua täydennetty 12.3.2021 kello 13.15.