Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi uutta koronavirustartuntaa Sosterissa karanteenissa olleilla henkilöillä – Itä-Savon tilanne on toistaiseksi hyvä ja rauhallinen

Valtakunnallinen koronavirustilanne on vaikeutunut ja helposti tarttuvia virusmuunnoksia on liikkeellä runsaasti. Siksi Itä-Savossakin on syytä olla varovaisia.

Koronaviruksen epidemiatilanne on Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueella tällä hetkellä hyvä ja rauhallinen. Valtakunnallisesti pahentunut koronatilanne on lukinnut Sosterin alueen kiihtymisvaiheeseen.

– Edelleen on myös järkevää odottaa hiihtolomien vaikutukset ja välttää äkillisiä muutoksia tässä vaiheessa. Hiihtolomien vaikutukset ovat vielä näkemättä, Sosterin viikkotiedotteessa todetaan.

Suosituksia tarkastellaan viimeistään 29. maaliskuuta, kun poikkeusolot ovat päättyneet.

Viimeisimmät tartunnat maanantailta

Viimeisimmät koronavirustartunnat on todettu Sosterin alueella eilen maanantaina. Todetut kaksi uutta koronatartuntaa löydettiin karanteenissa olevilta henkilöiltä, eivätkä ne aiheuta tässä vaiheessa jatkotoimia.

Viikoilla 9 ja 10 alueella todettiin yhteensä 13 koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on näin ollen 32,5.

Viikolla 9 Sosterissa otettiin yhteensä 405 testiä. Testeistä 1,0 prosenttia oli positiivisia. Viikolla 10 Sosterissa otettiin yhteensä 568 testiä, ja niistä 1,2 prosenttia oli positiivisia. Tartuntaketjujen jäljitettävyys on edelleen Sosterissa lähes 100 prosenttia.

Virusmuunnoksia on liikkeellä runsaasti

Valtakunnallinen koronavirustilanne on vaikeutunut ja helposti tarttuvia virusmuunnoksia on liikkeellä runsaasti.

Suomessa on alkanut valtakunnallinen sulkutila, jonka keskeinen ajatus on yksilötasolla kontaktien vähentäminen minimiin, käytännössä vain omaan lähipiiriin ja välttämättömään asiointiin.

– Tilanteissa, joissa kontakteja ei voi välttää, kuten joukkoliikenteessä ja kaupoissa, on erityisen tärkeää huolehtia kahden metrin turvavälistä ja käyttää kasvomaskia, Sosterin tiedotteessa muistutetaan.

Sulkutila on voimassa 28. maaliskuuta saakka. Mahdollista sulkutilan jatkumista arvioidaan valtakunnallisesti tautitilanteen kehittymisen mukaisesti.

Edelleen on myös järkevää odottaa hiihtolomien vaikutukset ja välttää äkillisiä muutoksia tässä vaiheessa.

Rokotteita annettu lähes 8 000 kappaletta

Sosterin alueella on annettu tähän mennessä 7 960 koronavirusrokotetta tehosterokotteet mukaan lukien.

Valtakunnallisissa rokotetilastoissa näkyy edelleen Sosterin alueella todellista alemmat luvut, mikä johtuu rokotetietojen puutteellisesta siirtymisestä THL:n rokoterekisteriin.

Luvut kattavat kaikki Sosterin jäsenkunnat, jotka ovat Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava.

THL:n uuden ohjeistuksen mukaan rokottamisessa keskitytään iäkkäiden rokottamiseen, riskiryhmien rokottaminen on tauolla. Parhaillaan rokotetaan tänä vuonna 75 vuotta täyttäviä ja tätä vanhempia.

Seuraavaksi ajanvaranvaraus aukeaa myös 70–74 vuotta täyttäville, mutta tästä tiedotetaan erikseen.

Alueella voimassa olevat suositukset ja määräykset:

Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus ovat alueella ennallaan.

Riskiryhmien tehostettu suojaaminen on alueella ennallaan.

Etäopetus on voimassa korkeakouluissa, toisella asteella, yläkoulujen 7.–9. luokilla ja vapaan sivistystyön opistotoiminnassa poikkeusolojen ajan.

Aikuisten ja 12–18-vuotiaiden nuorten ryhmäharrastustoiminta suositellaan keskeytettäväksi.

Yleisötilaisuuksissa henkilömäärä saa olla enimmillään kuusi Itä-Suomen aluehallintoviraston antamalla määräyksellä. Sosteri suosittaa rajaamaan myös yksityistilaisuuksia enintään kuuteen henkilöön.

Sosterin tilannekuva päivitetään seuraavan kerran tiistaina 23. maaliskuuta 2021.