Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äitiysneuvola opastaa ja toimii normaalisti korona-aikanakin – "Neuvolaan on turvallista tulla", Sosterin neuvolan vastuulääkäri sanoo

Synnytyssairaalat rajoittivat tukihenkilöiden ja läheisten vierailuita perheosastoilla. Synnytykseen saa tulla yksi tukihenkilö mukaan.

Äitiysneuvoloiden toiminta ja alle vuoden ikäisten terveystarkastukset jatkuvat Sosterissa normaalisti myös koronaepidemian aikana.

Sosterin neuvolan vastuulääkäri Hanna Jokela muistuttaa, että neuvolassa voi ja pitää koronasta huolimatta käydä normaalin aikataulun mukaan.

– Neuvolat ovat infektiovapaata tilaa, eli niihin tullaan vain terveenä. Neuvolaan tullessa asiakkaiden vointi tarkistetaan. Tarvittaessa voinnin perusteella aikaa voidaan muuttaa, jos asiakkaalla on esimerkiksi hengitystieoireita, hän kertoo.

Ehkäisyn aloitukset, ongelmatilanteet ja raskauden keskeytykset hoidetaan neuvolan kautta normaalisti. Myös alle 25-vuotiaiden maksuton ehkäisy eli pillerijakelu toimii normaalisi neuvoloiden kautta.

Ainoastaan täysin kiireettömiä neuvolan tarkastuskäyntejä ei toistaiseksi tehdä covid-19 -epidemian hillitsemisen vuoksi. Kiireiset tapaukset hoidetaan aina.

Neuvolassa toimitaan THL:n ohjeiden mukaan

Sosteri ohjeistaa raskaana olevia valtakunnallisten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ohjeistusten mukaan.

– Raskaana oleville siis pätevät samat ohjeet kuin muillekin ihmisille koronavirukseen liittyen, esimerkiksi käsihygienia, turvavälit toisiin ihmisiin sekä turhan asioinnin välttäminen, hän sanoo.

Jokela ymmärtää, että tilanne aiheuttaa perheissä huolta.

– Meillä odottava äiti saa tarvittaessa suoraan yhteyden omaan terveydenhoitajaansa, jos on huolta. Tarvittaessa odottava äiti pääsee myös keskustelemaan lääkärin kanssa. Lisäksi äitejä palvelee myös Sosterin koronapuhelin, hän muistuttaa.

Odottavien yleisin huoli on Jokelan mukaan tähän asti ollut se, onko käyntejä tai raskauden seurantaa vähennetty koronaviruksen takia.

– Raskaana olevien äitien käynnit hoidetaan aivan normaalisti ja neuvolapalveluihin on turvallista tulla, hän painottaa.

Koronatartuntaa epäiltäessä raskaana oleviin pätee sama ohje kuin muillekin. Jos hengitystieinfektio-oireet ovat lieviä ja vointi on kotikuntoinen, yhteyttä ei tarvitse ottaa.

– Jos kuitenkin raskaana olevalla on omasta tilanteesta huoli, suositellaan olemaan yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen. Testaaminen harkitaan aina tapauskohtaisesti, hän sanoo.

"Alkuraskaudessa ei suositella työskentelyä virusinfektiopotilaiden kanssa"

Sosterin neuvolan vastuulääkäri Hanna Jokela ei ota kantaa kysymykseen odottavien äitien riskiryhmään kuulumisesta, koska sen THL linjaa valtakunnallisesti. Ajankohtaisin tieto virustartunnan vaikutuksista raskauteen, äidin terveyteen tai sikiön kehitykseen on Jokelan mukaan THL:llä.

THL:n mukaan vaikutuksista raskauteen on vielä vähän tietoa.

– "Tähänastisten kokemusten perusteella näyttää siltä, että raskaana olevien riski saada vakava koronavirustauti ei ole suurempi kuin muilla saman ikäisillä naisilla." Tämä on suora lainaus THL:n sivuilta.

Jokela kertoo, että tarvittaessa työterveyshuollossa voidaan tehdä tapauskohtainen arvio ja antaa suositukset raskaana olevan työtehtävien muuttamisesta, esimeriksi hoitoalan työssä.

– Periaatteessa covid-infektiota koskevat samat ohjeet kuin muitakin virusinfektioita eli alkuraskaudessa ei suositella työskentelyä virusinfektiopotilaiden kanssa.

Jokela sanoo, että neuvolasta saa aina tarvittaessa tietoa ja tukea raskauden suunnitteluvaiheessa. Koronaepidemian vuoksi hän ei anna raskauden suunnitteluun erityisiä ohjeita.

– Päätös perheenlisäyksestä on luonnollisesti aina perheen oma asia, hän sanoo.

THL ei koronakiireisiin vedoten vastannut Itä-Savon lähettämiin kysymyksiin.

Synnytyssairaalat rajoittavat läheisten vierailuita perheosastolla – synnytyksessä saa olla mukana yksi terve tukihenkilö

Synnytysten ohjeistus muuttui maanantaina koronaviruksen johdosta. Ohjeen mukaan synnyttäjä voi ottaa mukaan synnytyssaliin yhden oireettoman tukihenkilön, joka ei ole oleskellut ulkomailla 14 vuorokautta edeltävästi eikä ole altistunut varmennetulle covid-19 -infektiolle.

Savonlinnan seudun äidit matkaavat synnyttämään useimmiten Mikkeliin tai Kuopioon. Sama ohje pätee sielläkin, samoin Lappeenrannassa ja Joensuussa.

Tukihenkilölle opastetaan tarvittavat suojautumis- ja hygieniaohjeet. Synnytyksen aikana tukihenkilö on samassa huoneessa synnytyksen ajan.

Tukihenkilö ei voi olla mukana perheosastolla eikä leikkaussalissa. Synnytyksen jälkeen tukihenkilö ohjataan kotiin. Myös läheisten vierailut osastolle synnytyksen jälkeen on nyt kielletty.

Näillä toimilla synnytysosastot estävät epidemian leviämistä, jotta sairaalan henkilöstön riittävyys voidaan turvata tulevinakin aikoina. Tilanne on väliaikainen ja rajoitukset puretaan heti kun on mahdollista.

Ohjeistus perustuu Suomen gynekologiyhdistyksen suositukseen ja kaikkien Suomen synnytyssairaaloiden yhteiseen päätökseen.