Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaepidemia on vähentänyt Sosterin potilasmääriä – Johtajaylilääkäri muistuttaa, että perussairaudet on edelleen syytä hoidattaa

Koronaepidemia on myös riski mielenterveysongelmien lisääntymiselle. Sosteri on lisännyt resurssejaan mielenterveyspuolelle ottamalla käyttöön erilaisia matalan kynnyksen palveluja.

Koronavirustilanne on Sosterin alueella edelleen rauhallinen ja osa sairastuneista on jo parantunut viruksen aiheuttamasta taudista. Yhteensä Sosterin alueella on todettu 10 laboratoriotestillä varmistettua koronavirustapausta. Tehohoidossa ei ole ollut yhtään sairastunutta.

Koronaepidemia onkin näkynyt Sosterin vastaanotoilla lähinnä merkittävänä asiakasmäärän vähentymisenä, sillä ihmisten kynnys tulla vastaanotolle on epidemian vuoksi noussut.

– Koronan ei pitäisi nostaa kynnystä asiointiin muiden sairauksien kohdalla, vaan olisi erittäin tärkeää, että ihmiset hoidattaisivat perussairautensa myös koronaepidemian aikana, Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen muistuttaa.

Sosterissa hoidetaan edelleen kaikki potilaat kuten ennenkin, mutta lähivastaanottojen rinnalle ovat tulleet etävastaanotot.

– Ajanvarauspotilaiden kohdalla on tehty hoidontarpeenarvio riskit huomioiden, Luukkonen sanoo.

THL päivitti testausstrategiansa 16. huhtikuuta, ja Sosteri noudattaa päivitettyjä ohjeita. Koronatestejä tehdään nyt myös lieviä korona- tai muita hengitystieinfektio-oireita poteville.

Luukkosen mukaan testejä tehdään nyt aiempaa enemmän, mutta se ei ole kuormittanut liiaksi infektioasemaa.

– Tällä hetkellä koronatestejä tehdään noin kymmenen päivässä. Testikapasiteettia olisi nyt enemmän kuin kysyntää, Luukkonen sanoo.

Kyselyjä koronaan liittyen tulee Luukkosen mukaan Sosterille vain vähän.

Koronaepidemia ja siihen liittyvät rajoitustoimet ovat myös riski mielenterveysongelmien lisääntymiselle. Sosterissa mielenterveysvastaanotolla ei toistaiseksi ole ollut ruuhkaa. Jaana Luukkosen mukaan Sosterissa on kuitenkin varauduttu mahdolliseen mielenterveysongelmien lisääntymiseen.

– Olemme lisänneet yhteistyötä muiden toimijoiden, kuten Kriisikeskuksen kanssa. Mielenterveyspuolella on myös lisätty etävastaanottoja ja muita matalan kynnyksen palveluja, Luukkonen selvittää.

Yksi esimerkki matalan kynnyksen palveluista on Terveyskylän Mielenterveystalo. Kaikille avoinna olevassa Mielenterveystalossa on tietoa, omahoito-ohjelmia, oppaita, oirenavigaattoreita sekä palveluhakuja. Mielenterveystalossa on tarjolla myös nettiterapiaa jonne pääsee lääkärin lähetteellä ympäri Suomen. Mielenterveystalon sivuille pääset täältä.