Koronarajoituksia tulee jaksaa sietää vielä kuukausia – "Vaikka ihminen suhtautuisi välinpitämättömästi siihen, saako itse tartunnan, kyse on muiden ihmisten terveydestä ja turvallisuudesta", Sosterin johtajaylilääkäri muistuttaa

Koronarajoituksissa on kyse sairaalahoidon tarpeen minimoimisesta. Kun tartuntamäärät kasvavat, kasvaa myös sairaalahoidon tarve. Tällöin terveydenhuollon kantokyky vaarantuu.

Koronatestejä tehdään Sosterissa tasaiseen tahtiin ja tilannetta seurataan tarkasti. Epidemiatilanne on juuri nyt rauhallinen mutta voi muuttua hyvinkin nopeasti. Siksi rajoitustoimia pitää jaksaa vielä jatkaa. Katja Luoma

Marja-Liisa Karjalainen

Koronapandemian pitkittyessä moni kansalainen on alkanut väsyä Covid19-sairaudesta puhumiseen ja suhtautua sairauteen vähättelevästi. Osa pitää rajoitustoimia ylimitoitettuna ja sairauden vaarallisuutta yliarvioituna.

Kaikki eivät myöskään noudata maskisuositusta, joka Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueellakin on voimassa edelleen laajennettuna, eli maskia tulisi käyttää muun muassa kaikissa julkisissa sisätiloissa.

Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen, miksi koronarajoituksia pitää edelleen jatkaa, vaikka suurin osa perusterveistä aikuisista sairastaa taudin lievänä tai jopa oireettomana?

– Edelleen on tärkeää pyrkiä suojelemaan riskiryhmäläisiä ja minimoimaan sairaalahoidon tarve, jotta terveydenhuollon kantokyky kestää ja esimerkiksi päivystyksissä ja osastoilla pystytään hoitamaan muutkin kuin mahdolliset koronapotilaat myös tulevien viikkojen ja kuukausien aikana.

– Tämä on tarpeen vielä useita kuukausia, kunnes saadaan rokote ja riittävä rokotekattavuus tarpeeksi suurelle osalle väestöstä.

– Vaikka ihminen suhtautuisi välinpitämättömästi siihen, saako itse tartunnan, kyse on muiden ihmisten, läheisten ja vanhusten terveydestä ja turvallisuudesta, ja jokaisen on otettava siitä vastuuta.

Miksi myös perusterveen aikuisen tulisi suojautua koronavirustartunnalta?

– Myös perusterveitä joutunut tehohoitoon ja menehtynytkin. Asiaa ei voi etukäteen tietää, eikä niin kutsuttu perusterveys takaa ongelmatonta toipumista. Lisäksi kaikilla on vastuu myös muista kanssaihmisistä.

Paljon riippuu siitä, saadaanko pääkaupunkiseudun tilanne rauhoittumaan. Jos ei, tauti tulee leviämään tännekin muutamien viikkojen viiveellä.

Jaana Luukkonen

Miksi korona on vakavampi ja vaarallisempi kuin kausi-influenssa? Voiko näitä sairauksia verrata keskenään?

– Suoraa vertailua vaikea tehdä, mutta selvästi korona on osoittautunut vaikeammaksi, enemmän sairaala- ja tehohoitoa vaativaksi, ainakin tietyissä väestöryhmissä ja riskipotilailla. Lisäksi meillä ei vielä ole kovin paljon tietoa pitkäaikaisvaikutuksista koronan suhteen.

– Kuolleisuusluvut maailmalla ovat selvästi kausi-influenssaa isommat, eikä näissä luvuissa puhuta pelkistä riskipotilaista.

Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukonen toivoo kaikkien osallistumista koronaepidemian leviämisen ehkäisyssä. On odotettavissa, että muutaman viikon viiveellä tartunnat leviävät pääkaupunkiseudulta Itä-Savoon, ellei olla tarkkoina. Soila Puurtinen

Mikä on tämän hetken ennuste, miten sairausaallot tulevat etenemään täällä Itä-Savon alueella?

– Ennustaminen on vaikeaa. Tällä hetkellä tilanne täällä rauhallinen, mutta ei voi tuudittautua siihen, sillä yksittäisiä ryöpsähdyksiä voi tapahtua nopeastikin. Tilannetta seurataan todella tiiviisti.

– Paljon riippuu siitä, saadaanko pääkaupunkiseudun tilanne rauhoittumaan. Jos ei, tauti tulee leviämään tännekin muutamien viikkojen viiveellä, mutta minkä asteisena, on mahdoton vielä sanoa.

– Valtioneuvostosta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta ja sosiaali- ja terveysministeriöstä on tällä viikolla esitetty erittäin vakava huoli koronaviruksen nopeasta leviämisestä.

– Nyt on erittäin tärkeää, että kaikki osallistuvat viruksen leviämisen ehkäisyyn, sillä ilman kaikkien osallistumista torjunta ei tule onnistumaan.

Kommentoi

Mainos: Itä-Savo

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka