Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seitsemän uutta koronatartuntaa Essoten alueella – Viime viikkoina kolme iäkästä ihmistä on kuollut tautiin

Viime viikon tartuntojen suuren määrän takia sairaalahoidon tarve voi kasvaa lähiviikkoina. Essote varautuu ylimääräisen koronaosaston perustamiseen.

Uusia koronatartuntoja on löytynyt seitsemän keskiviikon jälkeen, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote kertoo tiedotteessa.

Niistä viisi on havaittu Pieksämäellä.

Kaksi uutta tapausta löytyi Joroisista, jossa kokonaissaldo tältä viikolta on neljä tartuntaa. Joroisten perusterveydenhuollon hoitaa Varkauden terveystoimi.

Essoten terveyspalvelujen johtajanSanteri Seppälän mukaan useat tartuntaketjut on saatu hallintaan.

Riski tautitilanteen nopeaan huonontumiseen on hänen mukaansa silti koko ajan edelleen olemassa ja yksikin tapaus voi huonontaa tilanteen nopeasti.

– Rajoituksia ja suosituksia tulee noudattaa tarkasti, Seppälä sanoo tiedotteessa.

Kuolleet ovat iäkkäitä ja heillä oli perussairauksia

Essoten koronalääkärit arvioivat, että viime viikon aikana kertyneiden tartuntojen suuren lukumäärän takia sairaalahoidon tarve voi kasvaa useiden lähiviikkojen aikana. Tämä aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä, ja muun muassa varattuja hoitoaikoja saatetaan perua.

– Essote varautuu ylimääräisen koronaosaston perustamiseen, jos nykyiset koronaosastot täyttyvät. Covid-19:n sairaalahoito on yleensä pitkäkestoista ja vie kapasiteettia paljon enemmän kuin keskimääräiset hoitojaksot, Seppälä kertoo.

Koronan vuoksi Essotessa on viime viikkojen aikana ollut erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa hoidossa yli kaksikymmentä henkilöä.

Heistä kolme on kuollut hoitojakson aikana erikoissairaanhoidon puolella. Kuolleet ovat olleet iäkkäitä henkilöitä, joilla on ollut koronan lisäksi perussairauksia.

Essoten alueella oli marraskuussa ensimmäinen koronakuolema sitten viime kevään.

Essotessa on jouduttu tekemään suuria henkilöstön siirtoja potilasmäärän kasvun sekä kuntayhtymän työntekijöiden sairastumisten ja altistumisten takia.

Turvavälit, kasvomaskit ja käsien pesu

Pandemiapäällikkö Hans Gärdström kiittelee kaikkia vastuullisesti toimineita ihmisiä ja yrityksiä.

– Esimerkiksi Mikkelissä näkyy jo hyvin monella käytössä kasvomaski. Muistetaanpa edelleen rajoittaa sosiaalisia kontakteja. Pidetään ne turvavälit, käytetään kasvomaskeja ja pestään kädet usein. Juuri niiden avulla tilannetta on taas saatu haltuun, Gärdström sanoo tiedotteessa.

Lue Essoten alueen altistumispaikat täältä.

Pikatestit käyttöön Pieksämäellä

Torstaista alkaen Pieksämäellä Islabin laboratoriossa pystytään analysoimaan myös koronapikatestejä, joiden vastaus tulee parhaimmillaan muutamassa tunnissa, Pieksämäen kaupunki kertoo tiedotteessa.

Tavallisen koronatestin vastaukset ovat tulleet 1–2 vuorokaudessa. Pikanäytteitä pystytään Pieksämäellä analysoimaan kuitenkin vain parikymmentä päivässä eli joukkotestauksiin analyysi ei sovi. Tiedotteen mukaan tartuntatautilääkäri päättää pikatestinä otettavat tapaukset.