Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaviruksen leviäminen on edelleen perustasolla – Katso Sosterin ajankohtaiset koronaohjeet täältä

Vuoden 2020 kahden viimeisen viikon aikana Itä-Savon alueelta löytyi yhteensä seitsemän koronavirustartuntaa. Tartuntalähteet ovat tiedossa.

Koronaviruksen leviäminen tapahtuu Itä-Savossa edelleen perustasolla. Viimeisin positiivinen koronavirustartunta on löydetty sunnuntaina 3. tammikuuta, todetaan Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin viikoittaisessa tilannekatsauksessa.

Tartuntoja löydettiin viime vuoden kahden viimeisen viikon aikana yhteensä seitsemän.

Koronavirustestejä otettiin Sosterissa viikolla 52 yhteensä 367. Niistä 0,5 prosenttia oli positiivisia. Viikolla 53 otetuista 437 testistä 1,6 prosenttia oli positiivisia. Luvussa on mukana kaksi ulkopaikkakuntalaisilla todettua koronatartuntaa.

Tartuntaketjujen jäljitettävyys on 100 prosenttia, eli tartuntalähteet ovat tiedossa. Viikon 53 tuoreet tartunnat olivat lähtöisin pääkaupunkiseudulta, ja alueella tulleet jatkotartunnat ilmaantuivat karanteenissa oleville. Katso tiedot altistumispaikoista täältä.

Sosterin alueella voimassa olevat ohjeet ja suositukset:

Viikon 53 tuoreet tartunnat olivat lähtöisin pääkaupunkiseudulta, ja alueella tulleet jatkotartunnat ilmaantuivat karanteenissa oleville.

1) Kaikkia Britanniasta 7.12.2020 jälkeen tulleita kehotetaan ottamaan yhteyttä Sosteriin ja tulemaan testiin, olipa koronatartuntaan sopivia oireita tai ei. Näin kehotetaan toimimaan, vaikka olisi otettu jo 1 tai 2 testiä.

2) Edelleen suositellaan välttämään yli 10 hengen kokoontumisia yksityisyystilaisuuksissa. Valtakunnallisen ohjeistuksen mukaisesti suositellaan, että vältetään vapaa-ajan matkustamista leviämis- tai kiihtymisvaiheessa oleviin kaupunkikeskuksiin. Samoin harkitsemaan tarkasti vierailuja näiltä alueilta.

3) Itä-Savon alueen kasvomaskisuositus: alueella on käytössä laajennettu maskisuositus. Maskeja suositellaan käytettäväksi aina, kun turvavälejä ei pysty pitämään, kuten kaupassa asioidessa, joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Lisäksi maskia suositellaan käytettäväksi toisen asteen oppilaitoksissa, kuten lukioissa, ammattikouluissa ja korkeakouluissa. Alueellista maskisuositusta arvioidaan seuraavan kerran alueen tautitilanteen mukaan 12.1.2021.

4) Vierailuohje: Koronavirustaudin esiintyvyyden vuoksi Sosteri vahvasti suosittelee harkitsemaan vierailuja potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä, pois lukien kriittisesti sairaat ja saattohoidossa olevat. Ennen vierailuja on aina syytä olla yhteydessä yksikön henkilökuntaan. Vierailuohjetta tarkastellaan seuraavan kerran 12.1.2021.

5) Etätyösuositus: Valtioneuvosto on antanut julkiselle sektorille valtakunnallisen etätyösuosituksen, jota tarkastellaan seuraavan kerran ennen vuoden vaihdetta.

6) Jos epäilet koronavirustartuntaa, katso toimintaohjeet ja yhteydenottokanavat Sosterin sivuilta.