Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Savonlinnassa runsaasti hyödynnettävää energiaa

Aikoinaan Savonlinnassa aiheutti kovaa kritiikkiä oman paikallisen sähköyhtiön myynti. Ymmärrettävästi.

Savonlinnassa olisi kuitenkin valtava määrä hyödynnettävissä olevaa liike-energiaa, joka on muunnettavissa sähköenergiaksi.

Kaupungissa on kolme läpivirtauspaikkaa ylävesistöissä – Kyrönsalmi, Laitaatsalmi ja Haapasalmi. Kyrönsalmen virtausnopeus on keskimäärin 10 metriä sekunnissa, mikä tarkoittaa noin 350 m3 / s virtausta. Uuden sillan ja syväväylän siirtymisen myöstä myös Laitaatsalmen virtaus lienee kasvanut.

Vesi kuitenkin virtaa kaupunkimme läpi kesät ja talvet 24 tuntia vuorokaudessa.

Esitin aikoinaan, että Kyrönsalmen, Laitaatsalmen ja Haapasalmen kohdalle voisi asentaa veden alle/pohjalle uudentyyppisiä turbiineja, jotka jauhaisivat sähköä kaupungin tarpeisiin. Tuolloin vastattiin, että tuulivoimalat ovat tulossa ja maailmalla ollaan kehittämässä aaltojen liikkeisiin pohjautuvia järjestelmiä liike-energian muuttamiseksi sähköenergiaksi.

Koska en ole asiantuntija, en pystynyt esittämään tuolloin toimivaa ratkaisua. Aaltoenergian muuttamisesta sähköenergiaksi en usko. Toimii paremmin merissä. Tuulienergia on kyseenalainen, koska pakkaskuukausien aikana ei tuule pääsääntöisesti. Vesi kuitenkin virtaa kaupunkimme läpi kesät ja talvet 24 tuntia vuorokaudessa.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että teknologia on kehittynyt niin paljon, että tähän löytyy nykyään jo toimiva ratkaisu ja Suomessa pitäisi mielestäni löytyä riittävästi insinööriosaamista asian ratkaisemiseksi.

Nyt energiakriisin aikana oma sähkötuotanto Savonlinnassa tekisi meistä riippumattoman muista sähköyhtiöistä. Alueellinen etu on kiistaton ja saattaisi tuottaa myös ulosmyytävää sähköä.

Uudestaan mietintään.

Juhani Rouvinen

Savonlinna