Päätoimittajalta Savonlinnan teatteri ansaitsee parempaa

Savonlinnan teatterin tilanne on vähintäänkin tukala. Teatterinjohtaja Jouni Rissanen kuvaa tämän hetkistä taloustilannetta jopa katastrofaaliseksi.

Arvaamaton korona kiskoi maton teatterilaisten jalkojen alta juuri kun epidemia alkoi muualla hellittää otetaan. Koko kevään näytäntökauden kassamagneetiksi suunniteltu Hiomaton timantti -musikaali jouduttiin perumaan jatkuvien sairastumisien vuoksi.

Samaan aikaan kaupunki vaati myös teatterilta viiden prosentin eli 25 000 euron ylimääräistä säästöä.

Ei siis ihme, että teatterilla ja sen johtajalla on vähintäänkin haastava yhtälö ratkottavana. Teatterinjohtaja Rissanen uskoo, että välitön apu tulisi, jos 25 000 euron ylimääräisestä säästövelvoitteesta nyt syntyneessä tilanteessa luovuttaisiin. Tervetullut apu olisi myös valtion uusi koronatuki, sillä useampi suomalainen teatteri on ajautunut koronan vuoksi myös tänä vuonna samaan tilanteeseen kuin Savonlinna.

Savonlinnan teatteri ansaitsee parempaa. Vaikka tämän hetkinen tilanne johtuu koronasta, on teatterin olemassaolo ollut jo liian pitkään ollako vai eikö olla.

Savonlinnan teatteri on normaalioloissa vuosi toisensa perään todistanut osaamisensa ja vetovoimaisuutensa, ja siksi teatterin asema on saatava taloudellisesti vakiintumaan. Jatkuvan epävarmuuden poistuminen antaa lisää tilaa kehittymiselle ja uusille asioille. Savonlinnan teatterilla on kaikki edellytykset kasvaa osaavan ja monipuolisesti lahjakkaan henkilökuntansa vuoksi taloksi, jonka näytöksistä puhutaan ja halutaan tulla katsomaan kauempaakin.

Nyt on oikea hetki aloittaa keskustelut teatterin, kaupungin ja kulttuuritoimen kesken ja luoda yhdessä tavoitteet Savonlinnan teatterille.

Kulttuurin merkitystä kaupungin elinvoimaisuudelle ja hyvinvoinnille ei kukaan voi kiistää. Osalle kuntalaisia teatteri on yhtä merkityksellinen osa hyvinvointia, kuin mitä toisille antaa urheiluseura- tai muu yhdistystoiminta. Ihmiset tarvitsevat henkistä pääomaa, mahdollisuutta tuulettaa ajatuksiaan, saada uusia näkökulmia tai vain viihtyä ja nauttia, nauraa, iloita tai itkeä.

Varmaa on, että syksyn näytäntökautta odotetaan mielenkiinnolla ja näytökset tulevat keräämään hyvät katsojaluvut ja pääsylipputulot.

Toiveena vain on, että mitkään epidemiat tai muut luonnonvoimat eivät enää sotke suunnitelmia. Se olisi jo kohtuutonta.

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka