Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Tarkastuslautakunta nosti rohkeasti esiin epäkohdat

Savonlinnan tarkastuslautakunta kiinnittää viime vuoden arviointikertomuksessaan huomiota kaupungin henkilöstön hyvinvointiin. Henkilöstöjärjestöjen edustajien kuulemisissa lautakunnalle on muodostunut käsitys, että kaupungin henkilöstöstä osa työskentelee pelon ilmapiirissä.

Työhyvinvointia heikentää myös työmäärään nähden liian niukaksi supistettu henkilöstö. Lautakunta kiittelee henkilökunnan sitoutuneisuutta ja motivaatiota, mitä kuitenkin merkittävissä määrin heikentää epäasiallinen johtamistapa.

Vuosi sitten kaupungin työhyvinvointi todettiin Kevan kyselyssä hyväksi ja verrokkikuntien keskivertoa paremmaksi. Ristiriita selvitysten välillä on mitä ilmeisin. Silti ei ole syytä epäillä, että tarkastuslautakunnan jäsenten omin korvin kuulemat asiat eivät olisi totta. On hyvä, että ongelmat nostetaan esiin, jotta ne voidaan korjata.

Voi olla, että valtaosa kaupungin henkilöstöstä voi työssään hyvin. Silti on arvokasta, että tarkastuslautakunta on löytänyt ongelmakohdat.

On hienoa, että tarkastuslautakunta on – jälleen kerran – tehnyt ison työn selvittääkseen juurta jaksain, ovatko tavoitteet toteutuneet vai eivät. Tarkastuslautakunnan työssä arvokasta on sekin, että arviointikertomukseen kirjatut asiat ovat lautakunnan yksimielisiä näkemyksiä. Havaintojen todenperäisyydestä ei siis tarvitse jatkossakaan poliittisesti kiistellä. Sen kun pannaan vaan toimeksi ja laitetaan asiat kuntoon.

Tarkastuslautakunnan tehtävänä on valtuuston puolesta valvoa, että valtuuston asettamat tavoitteet toteutuvat. Lakisääteisenä lautakuntana sen tehtävä on siis valvoa, että demokratia toimii.

Tarkastuslautakunta antaa arviointikertomuksessaan monista asioista kiitosta. Samalla se puuttuu epäkohtiin, joita toki on muitakin kuin henkilöstön pahoinvointi.

Arviointikertomus tulee valtuuston käsiteltäväksi sen seuraavassa kokouksessa. Toiveena on, että valtuusto pyytää kaupunginhallitukselta havaitsemiinsa epäkohtiin selitykset. Jos näin ei tapahdu, kertoo sekin, kuinka kaupungin henkilöstön hyvinvointiin ja esiin nostettuihin epäkohtiin todellisuudessa suhtaudutaan.

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja.