Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Miksi olen kreationisti

Keskustelu uskomuksista jatkuu, hyvä niin!

Matti Turunen tekee hyvän analyysin (Itä-Savo 19.5.) tällä palstalla. Hän kirjoittaa mm. "keskustelu kreationistien ja evoluutiouskovien välillä muistuttaa keskustelua Ateenan ja Rooman aikoina".

Näin tavallisen tallaajan näkökulmasta keskusteluihin nykyisessä Suomessa on osallistujia jopa vähemmän kuin em. aikoina. Meillä keskustelu tärkeistä asioista on ulkoistettu muutamalle "gurulle", jotka julkisuudessa kertovat miten asiat ovat, vrt. korona, Ukraina yms. tärkeät tapahtumat.

Onko uskomukset sitten sellaisia, jotka pitää suosiolla jättää asiantuntijoille ja ammattilaisille?

Missä vaiheessa evoluutiota olio oli kyllin kehittynyt, jotta ymmärsi syntisyytensä?

Tässä elämäksi kutsutussa "pelissä" ei ole valitettavasti katsomoa, vaan jokainen joutuu/saa osallistua omaan kohtaloonsa, ainakin länsimaisissa demokratioissa. Koulutus ja kokemus vaikuttaa ihmisen ajatteluun. Itse tekniikan parissa puuhailleena on luontaista tarkastella asioita poissulkevasti. Eli mikä on mahdollista ja mikä ei.

Evoluutio ei ole teknisesti mahdollista, kuten ei Ikean tuolipaketista voi kokoonpano-ohjeen kirjoitusvirheen seurauksena koota pöytää. Samoin on mahdotonta kalan sukusoluista kehittyä kalastajaa pitkienkään aikojen kuluessa. Vielä on tieteellisesti ratkaisematta kysymys, miten yleensä elämä Telluksella on alkanut.

Teistinen evoluutio taas kumoaa Raamatun pelastussanoman synnin alusta ja seurauksista sekä Jeesuksen merkityksestä. Missä vaiheessa evoluutiota olio oli kyllin kehittynyt, jotta ymmärsi syntisyytensä?

Ihminen helposti ulkoistaa vaikeat päätökset johtajilleen, teologeille uskon asioissa. Jokainen kuitenkin viimeisellä tuomiolla itse vastaa elämänsä päätöksistä. Ilm. 5:13 "Ja minä kuulin, kuinka kaikki luodut taivaassa, maan päällä, maan alla ja meressä, kaikki mitä niissä on, lausuivat: Hänen, joka istuu valtaistuimella, hänen ja Karitsan on ylistys, kunnia, kirkkaus ja mahti aina ja ikuisesti."

Tulee mieleen kokemus sotaharjoituksesta nuoruudessani. Seitsemän miestä hyökkäsi tuulisella merellä syksyisenä yönä saarelle syöksyveneellä. Vene täyttyi vedellä ja upposi. Joukkoa johtanut luutnantti komensi miehet rinkiin kellumaan ja toisiansa lämmittämään. Kolme miestä totteli, kolme päätti uida läheiselle luodolle. Aamulla heidät pelastettiin ja korjattiin neljä hypotermiaan kuollutta ruumispusseihin. Tämä tarina on tosi, muistan hyvin kun lakki kourassa kunnioitimme kuolleiden muistoa.

Teistisen evoluution opettajia voidaan verrata em. luutnanttiin, jos Raamattuun on uskomista. Uskon asioissa on vara valita joukkonsa, mihin kuuluu. Veisitkö autosi huoltoon sellaiseen korjaamoon, missä johtoporras sanoo, että ei valmistajan käyttö- ja huolto-ohjeita tarvitse niin kirjaimellisesti totella?

Esko Muhonen

Savonlinna