Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Jätteiden kilpailutus herättää ihmetystä

Savonlinnan Seudun Jätehuolto oy on kilpailuttanut taloyhtiöiden ja kotitalouksien bio- ja pakkausjätteiden tyhjennyksen Savonlinnan, Rantasalmen, Sulkavan ja Enonkosken taajamissa.

Kilpailutuksen lopputulos on, että reilun vuoden kuluttua, heinäkuussa 2023, jätteitä kuljettaa kaksi yritystä. Mikkeliläinen RL-Palvelut hoitaa Sulkavan, Rantasalmen, Enonkosken sekä Savonlinnan länsiosan biojätteiden sekä kartonki-, lasi-, muovi- ja metallipakkausten kuljetukset. Valtakunnalliselle yritykselle Lassila&Tikanoja Ympäristöpalveluille jäi hoidettavaksi kahdessa osassa järjestetystä kilpailutuksesta itäisen Savonlinnan kuljetukset.

Aiheellisesti on kummeksuttu sitä, miksi kilpailutuksella oli niin kiire. Aikaa uuden lain voimaan astumiseen on vielä reilusti. Vaikka alueelliselle jätelautakunnalle ei osakassopimuksen mukaan kilpailutukset kuulukaan, on helppoa ymmärtää lautakunnan puheenjohtajan Ruth Lähdeaho-Keron (kesk.) vähintäänkin harmitus siitä, että luottamushenkilöillä ei ollut mahdollisuutta keskustella asiasta.

Närää aiheuttaa myös kilpailutuksen järjestäminen niin, että vain kahdella kuudesta Savonlinnan seudun omasta kuljetusyrityksestä oli mahdollisuus osallistua tarjouskilpailuun.

Jätehuoltoyhtiön toimitusjohtaja Anne Rautiainen sanoo Itä-Savon haastattelussa, että jätelaki ja hankintalaki velvoittavat kilpailuttamaan urakat siten, että ne on toteutettu tarkoituksenmukaisina kokonaisuuksina. Juuri tuosta tarkoituksenmukaisuudesta olisi varmasti jätelautakunnallakin ollut näkemyksensä.

Rautiaisen mukaan hankinnat on myös pyrittävä järjestämään siten, että kaikenkokoiset yritykset pääsevät tasapuolisesti muiden tarjoajien kanssa osallistumaan tarjouskilpailuun. Kuitenkin tarjouskilpailun ulkopuolelle jättäytymään joutuneet yritykset kertovat, että tarjouskilpailuun ei pienemmillä toimijoilla ollut mahdollisuutta osallistua. Nyt Savonlinnan seudun yritykset pohtivat toimintojensa uudelleen järjestelyä ja työtuntien riittävyyttä kaikille työntekijöille.

Jätehuoltoyhtiön tavoite tarjota edullista jätehuoltopalvelua myös ydinkeskustan ulkopuolelle on sen sijaan hyvä asia, mutta mitä alalla tapahtuu nyt solmitun neljän vuoden sopimuksen aikana ja sen jälkeen. Monien arvioiden mukaan jäteala on lähivuosina kasvavaa yritystoimintaa, jossa markkinat jaetaan pian uusiksi. Toivottavasti sen jälkeen alalle eivät jää vain suuret valtakunnalliset toimijat hintapyyntöineen.