Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Metsäyhtiöt ovat jälleen tehneet tosi pitävän kartellin

Olen seurannut mielenkiinnolla metsäyhtiöiden kantohintoihin tekemiä tarjouksia ja ihmetellyt hintojen jumiutumista jopa alemmas, kuin kaksi vuotta sitten.

Sahatavaran hinta on tänä aikana noussut 2–3-kertaiseksi, mutta kantohinnoissa nousu ei näy lainkaan. Samoin sellun hinta on noussut samassa suhteessa, mutta kuitupuun hinta on alempana kuin 30 vuotta sitten.

Keski-Euroopassa ja Baltian maissa maksetaan tällä hetkellä tukista jo reilusti yli 100 euroa kiintokuutiometristä ja kuitupuun hintakin on lähes kaksi kertaa kalliimpaa, kuin Suomessa. Myös Ruotsissa on hintoja nostettu tänäkin vuonna jo kaksi kertaa. Kuitupuusta saakin tällä hetkellä huomattavasti paremman hinnan myytäessä se energiapuuksi.

Metsäyhtiöillä on varmaan laskettu, että etenkin viljelijöillä on kustannusahdingossa pakko myydä puita hinnalla millä hyvänsä, jotta pystyvät selviytymään yli kesän.

Nyt on ehdottomasti siirrettävä puukauppoja siihen asti, kunnes saadaan huomattavat hintojen korotukset, eikä tehdä myöskään kauppoja hintatakuulla muutaman kuukauden päähän. Metsäyhtiöt ovat tehneet viime vuonna jopa miljardien voitot, mutta kakkua ei haluta metsänomistajille, eikä myöskään kovassa kustannuspaineessa oleville koneyrittäjille.

MTK:lla ja MHY:llä on nyt avaimet käsissään hoitaa tämä todella vakava asia kunnolla maaliin. Jäitä hattuun metsänomistajat!

Pertti Kuvaja

Ex metsänomistaja

Rantasalmi