Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Asemakaavaehdotus odottaa kuntalaisten kommentteja

Savonlinnan Kauppatorin ja Matkustajasataman asemakaavaehdotus on avattu kuntalaisten kommentoitavaksi. Edellisen kerran kaavaehdotus oli arvioitavana reilu vuosi sitten. Nyt nähtävällä olevaan ehdotukseen ei ole muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta tullut merkittäviä muutoksi edelliseen verrattuna.

Vaikka asemakaavan toteuttamisen aikataulusta ja rahoituksesta ei ole vielä mitään tietoa, kaavaehdotukseen on syytä suhtautua vakavasti.

Valtuustolle aikanaan vahvistettavaksi tuleva kaava on tarkoitettu toteutettavaksi ennemmin tai myöhemmin, ja siksi on tärkeää, että kuntalaiset ottavat kaavaan kantaa nyt.

Kauppatorin ja Matkustajasataman muodostama kokonaisuus on Savonlinnan keskeisimpiä kaupunkialueita olipa sitten kysymys matkailijoiden tai oman seudun ihmisten viihtyisyydestä ja kaupunkikuvasta. Ei siis ole yhdentekevää, millaiseksi aluetta halutaan asemakaavaehdotuksessa kehittää.

Kaavan merkittävin esitys liikennejärjestelyjen osalta on muuttaa torin vierustan ajorata kaksisuuntaiseksi. Samalla Seurahuoneen edustalta liikennöinti loppuisi kokonaan huolto-, taksi ja charter-busseja lukuun ottamatta. Autoliikenteelle muutos on iso.

Olavinkadun ja Kauppatorin risteysalueen liikenteen sujuvoittamiseen kaava ei ota kantaa. Oikealle kääntyvä kaista kaupungilla on tarkoitus toteuttaa joka tapauksessa tänä vuonna.

Asemakaavaehdotuksen suurin muutos edelliseen verrattuna on ravintola Waahdon 230 neliömetrin suuruinen terassilaajennus. Edellisen valtuustokauden tekninen lautakunta poisti laajennuksen kaavaehdotuksesta kuntalaispalautteen jälkeen. Nykyinen lautakunta palautti laajennuksen kaavaehdotukseen uudelleen.

Torikahviloiden paikaksi esitetään edelleen nykyisiä paikkoja, kuitenkin niin, että kahvilat voidaan sijoittaa uudella tavalla. Tavoitteena on järvimaiseman parempi avautuminen torille.

Kauppatorin ja Matkustajasataman asemakaavaehdotus on nähtävillä kaupungin verkkosivuilla. Sivuilta löytyvä kaavaa havainnollistava 3D-mallinnus on mielenkiintoinen ja suunnittelua hyvin avaava. 3D-mallista on helppo ymmärtää, millaiseksi suunnittelualue muuttuisi toteutuessaan.

Kuntalaisten mielipiteitä ja kommentteja kaavaehdotukseen odotetaan kesäkuun 3. päivään saakka. Mahdollisuutta on syytä käyttää hyväksi.