Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Laki vai usko

Raamatun tekstit ovat saaneet monet kirjoittamaan mielipidekirjoituksia Itä-Savoon. Esko Muhonen on ansiokkaasti tuonut esille Raamatun kaanoniin hyväksyttyjä kirjoituksia. On löydettävissä myös useita lähteitä, jotka tukevat Pyhän kirjan tekstejä.

Itse asiassa kirjoitustaito kehittyi tuolla samalla alueella, missä israelilaiset elivät, tosin paljon aikaisemmin, kuin he sinne saapuivat mutta joiden kautta olemme saaneet nuo mainitsemani Pyhät tekstit. Sumerilaisten nuolenpääkirjoitukset löydettiin 1970- ja 1980-luvuilla. Heidän kulttuurinsa kukoisti noin 2850–2360 eKr. Noissa kirjoituksissa, aivan kuin egyptiläisten amarna kirjeet kertovat mm. maailman luomisesta ja vedenpaisumuksesta.

Raamatun lukutaito ei ole meidän itsemme päätettävissä. Sanan avaa Pyhä Henki, aivan kuin Esko Muhonen kirjoittaa lainaten 2 Pietari 1 tekstiä. Vanhassa testamentissa kerrotaan Jumalan tehneen kolme liittoa, Nooan, Abrahamin ja Mooseksen liitot.

Raamatun lukutaito ei ole meidän itsemme päätettävissä.

Nooa on ihmiskunnan kantaisä, Abrahamin liitossa Jumala lupasi kansan, maan ja siunauksen ja Mooseksen liitossa, joka tehtiin Siinailla Jumala lupasi siunata kansaansa, mutta siihen sisältyi myös kirous, jos kansa ei noudattaisi Jumalan antamia käskyjä. Toki oli liitot myös Aatamin ja Davidin kanssa.

Neljäs liitto on luvattu jo Vanhan testamentin aikana profeettojen kautta. Uusi liitto toteutui Jeesuksessa ja hänen sovintoveressään. Näiden liittojen erilaisuus näkyy Raamatun teksteissä. Raamattu kertoo meille, kuinka Mooseksen kautta tehty liitto sitoi israelilaiset noudattamaan Jumalan tahtoa, olemaan esimerkkinä muille kansoille ja liiton ehtojen rikkomisesta seurasi rangaistus jo ihmisten elinaikana. Sen sijaan uudessa liitossa rangaistus seuraa vasta kuoleman jälkeen.

Neljäs liitto, jonka Jeesus teki koko ihmiskunnan kanssa, kerrotaan mm. Matteuksen evankeliumin luvussa 26, jakeessa 28: ”Tämä on minun vereni, liiton veri, joka kaikkien puolesta vuodatetaan syntien anteeksiantamiseksi”. Kun Jeesus kuoli ristillä ja nousi kuolleista, Saatana syöstiin maan päälle. Sitä ennen Saatana syytti ihmisiä Jumalan edessä. Sak. 3:1 ”Sitten Herra antoi minun nähdä ylipappi Joosuan, joka seisoi Herran enkelin edessä. Saatana seisoi Joosuan oikealla puolella ja syytti häntä”. Ilm. 12:9 ”Tuo suuri lohikäärme, tuo muinaisaikojen käärme, jota kutsutaan Paholaiseksi ja Saatanaksi, tuo koko ihmiskunnan eksyttäjä, syöstiin maan päälle, ja samoin syöstiin alas sen enkelit”. Otsikko Laki vai usko näkyy noissa liitoissa, tosin jokaisen liiton aikana, niin kuin nykyisinkin, armosta me olemme pelastetut, emme itsemme kautta.

Olisi mielenkiintoista keskustella näistä elämänkysymyksistä, vaikkapa torikahvilassa, niin kuin Esko Muhonen ehdottaa.

Matti Turunen

Savonlinnasta