Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Rantasalmi hakee kunnanjohtajaa hyvällä otteella

Rantasalmella haastatellaan tänään kuutta kunnan uudeksi kunnanjohtajaksi haluavaa.

Uutta johtajaa haetaan vuodesta 2008 Rantasalmea menestyksekkäästi luotsanneen ja eläkkeelle jäävän Kristiina Järvenpään tilalle.

Kiinnostus reilun 3000 asukkaan kunnan johtamiseen sai kaikkiaan 14 henkilöä jättämään hakemuksensa määräaikaan mennessä. Kyselyjä oli sitäkin enemmän. Kunnanjohtajan valintaa valmisteleva työryhmä oli tyytyväinen hakijoiden määrään ja ihan syystä. Hakijoiden laadussakaan ei ollut valittamista.

Miksipä Rantasalmen kunnan kaltainen paikkakunta ei kiinnostaisi. Kunta on Etelä-Savon vireimpiä olipa sitten kysymys elinkeinoelämästä, kulttuurista tai koulutuksesta.

Haasteita Rantasalmella on toki tulevaisuudessa, niin kuin on useimmilla muillakin kunnilla.

Vuoden alussa aloittavat hyvinvointialueet muuttavat kuntien toimintakenttää oleellisesti.

Niiden tehtäviksi jäävät koulutuksen, elinkeinojen edistämisen, kaavoituksen, vapaa-ajan ja kulttuurin lisäksi hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa. Lisäksi kuntien talous vaatii uudenlaista ajattelua. Samaan aikaan kuitenkin suurta epävarmuutta kuntatalouteen aiheuttaneiden sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen kustannukset jäävät kuntien hartioilta pois.

Odotukset kunnanjohtajaa kohtaan ovat myös kovat. Substanssiosaamisen lisäksi tärkeimpiä taitoja on hyvä vuorovaikutus niin luottamushenkilöiden, työntekijöiden, kuntalaisten kuin yhteistyökumppaneiden kanssa. Laajat verkostot ja strategian tuloksellinen toteuttaminen ovat myös tämän päivän kuntajohtamista.

Rantasalmea voi hyvällä syyllä pitää edistyksellisenä kuntana, sellainen on tähän saakka ollut myös uuden kunnanjohtajan hakumenettely. Hallituksen jäsenistä ja valtuuston puheenjohtajistosta koostuva työryhmä on pyrkinyt luomaan hakuprosessista mahdollisimman avoimen ja oikeudenmukaisen. Siitä kertoo muun muassa se, että johtajakisaan ei ole otettu mukaan suostumuksensa tehtävään antaneita.

Toivoa sopii, että avoimuus ja oikeudenmukaisuus jatkuvat loppuun sakkaa. Uudelle kunnanjohtajalle se antaisi hyvän lähtökohdan aloittaa työt yhdessä luottamushenkilöiden ja kunnan henkilöstön kanssa. Kuntalaisille sillä olisi varmuudella aivan erityistä merkitystä.

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja.