Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Jahve on minun nimeni

Esko Muhonen esittää (Itä-Savo 21.4.) arvostelunsa Paavo Putuksen (Itä-Savo 11.4.) omavaltaisesta Raamatun tulkinnasta, suositellen lukemaan teosta kokonaisuutena erottaakseen Raamatun Jumalan omatekoisista jumalista ja mistä eron tietää: Raamatun Jumala on erilainen kuin omatekoiset jumalat?

Jumala itse todistaa suvereeniutensa profeetta Jesajan välityksellä. Jes. 42:8–9. "Minä olen Herra, Jahve on minun nimeni. Kunniani kirkkautta minä en kenellekään luovuta, en minulle kuuluvaa ylistystä jumalankuville.”

Alkuperäistä Raamattua yhtenäisenä kirjakokoelmana ei ole olemassa.

Muhonen edelleen, Raamatussa on lukuisia tapahtumia, jotka on todistettavasti kirjoitettu satoja, jopa tuhansia vuosia ennen niiden kirjaimellista toteutumista. Jokainen rehellinen lukija voi tämän todeta. Me olemme kuin nappuloita shakkilaudalla, joita suuremmat voimat ohjailevat.

Heikko medialukutaito sivistysvaltiossa on erikoinen ilmiö niillä, jotka uskovat tuollaisiin ja luulevat, että jo muinaiset ihmiset lukivat ja uskoivat nykyuskovien tavoin ja ymmärtäen, vaikka lukutaitokin on maailmanlaajuisesti perin nuorta kuten painettu kirjakin.

Alkuperäistä Raamattua yhtenäisenä kirjakokoelmana ei ole olemassa, vaan alussa oli suuri määrä erilaisia tekstejä, jotka ovat kehittyneet itsenäisesti ja myöhemmin kanonisoitiin eli liitettiin osaksi Raamattua.

Kuten tekstien alkuperäiset nimet osoittavat, heprealainen ja kristillinen Raamattu ovat itse asiassa kokoelma kirjoja, eräänlainen pienoiskirjasto. Protestanttisessa Raamatussa on 66 (39+27) erillistä kirjaa. Nämä kirjat on kirjoittanut noin 36 ensisijaista kirjoittajaa.

Savonlinna