Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vastaus Tikanmäen eläkerahastoajatuksiin

Eläketurvan päällikkö Heikki Tikanmäki otti Itä-Savossa (2.04.) kantaa aiempaan kirjoitukseeni otsikolla Nyt olisi oikea hetki tarkistaa työeläkkeitä.

Tikanmäen kirjoitus edusti eläketurvan perinteistä liturgiaa. Sen tärkein väittämä oli, että ”työeläkevarat riittävät kustantamaan vain noin 30 prosenttia jo karttuneista eläkkeistä. Loput kustannetaan nykyisiltä ja tulevilta työntekijöiltä kerättävillä eläkemaksuilla.”

Vastineeksi edelliseen totean, että vaikka eläkemaksuja ei perittäisi lainkaan työnantajilta ja työntekijöiltä, niin eläkerahastot riittäisivät jopa 13 vuodeksi. Näinhän ei tule käymään, sillä molemmat osapuolet kartuttavat varoja jatkossakin.

Sanomattakin on selvää, etteivät kaikki eläkevastuut laukea maksettavaksi samana päivänä.

Tikanmäki unohti tarkoituksella myös merkittävän tulolähteen eli kansainväliset ja kansalliset sijoitustuotot, jotka ovat kartuttaneet eläkerahastot 255 miljardiin euroon. Eläkerahastojen tuotto vuosina 1997–2021 oli keskimäärin 4,65 prosenttia, kun eläkemenot kasvoivat vain 1,25 prosenttia.

Unohtaa ei pidä sitäkään, että Suomen vastuut teoreettisesta kokonaiseläkevastuista yltää kansainväliseen 30–35 prosentin tasoon.

Sanomattakin on selvää, etteivät kaikki eläkevastuut laukea maksettavaksi samana päivänä, eikä myöskään kaikkien suomalaisten työantajien ja -tekijöiden maksut lopu samanaikaisesti, sijoitustuotoista puhumattakaan.

Summa summarum. Jos viimeinkin toteutetaan eläkeläisten vaatimus ns. taitetun indeksin muuttamiseksi, niin eläkeläisten ostovoima paranisi, kelan maksujen määrä vähenisi, valtion, kuntien ja seurakuntien verotulot kasvaisivat, eikä eläkkeiden tarkistus edellyttäisi verotuksen kiristymistä.

Kauko Tuupainen

Talousneuvos

Jyväskylä