Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Huomenta Suomi!

Tässä sitä mennään päivä kerrallaan eteenpäin ihmetellen maailmanmenoa. Tuskaillen, kun välistä tekstin aikaansaaminen voi ollakin niin työlästä. Ainoa lohtuni on ihailemani toimittajan lentävä lause Kaikki kaunis kasvaa alta tuskan paineen (V. Ennala).

Mitä lienevät päättäjät miettivän, kun tekevät päätöksiään, mitkä kohdistuvat aina vähäosaisiin. Leikataan etuisuuksia, eläkkeitä ja erilaisia tukia, millä turvataan jonkinlainen elintaso. Pienituloisen tilillä on aina vaan vähemmän rahaa, mutta palvelut ja tuotteet kallistuvat kiihtyvällä nopeudella.

Kun toin asian esille eräälle poliitikolle, sanoi hän: ”Eläkkeitä korotettiin 1,2 prosenttia vuoden alusta!” Samanaikaisesti verottaja kuitenkin kiristi verotusta. Ei pääse valtion kassaan muodostumaan vajetta.

Suomessa on vallalla sosiaalitukien osalta eräänlainen viidakko. Saadakseen tukia pitää palkata asiaa hoitamaan lakimies. Kenellä syrjäytyneellä siihen on varaa, kysyn vaan? Lakimiehen palkan voi liittää veroilmoituksen maksetut palkat ja palkkiot kohtaan. Verottaja opastaa tarvittaessa.

Kenellä syrjäytyneellä siihen on varaa, kysyn vaan?

Taustalla vaanii iso mörkö nimeltä Venäjä. Siellä on tälläkin hetkellä bunkkerissa piiloutuneena johtaja, joka ihailee entisiä maan suuria johtajia. On ne ainakin suurempia kuin nykyinen. Kaivelee muina aikoinaan vanhoja karttoja esiin. Niitä missä Suomi oli osa suurta ja mahtavaa. Kuulumalla Natoon, Venäjän into tulla tänne, laimenisi ainakin hieman.

Jos ja kun menemme Natoon, odotan mielenkiinnolla, miten käy kahvin hinnan, polttoaineiden hinnoista puhumattakaan. Suomessa bensan hinta heilahtelee tunnetusti aika hitaasti, ainakin alaspäin. Kun raakaöljyn hinta kallistuu yöllä, aamulla se näkyy huoltoaseman mittarikentällä. ”Jouduimme ostamaan kallista polttoainetta”, toteaa huoltamoyrittäjä. Onko tämä sitä kuutamoyrittäjyyttä, kun yöllä pitää hieroa kauppoja?

Raakaöljyn hinta laskee yöllä, bensan hinnassa ei tapahdu mitään täällä peräpohjolassa. ”Kaikki varastot on täynnä kallista bensaa", toteaa yrittäjä ja jatkaa, ”Ostin jopa mökkinaapurin dieseltankin täyteen kallista löpöä, niin ja mökille kallista bensaa leikkuriin! Nyt on kaikki tankit ja purkit kallista ainetta täynnä, ei sitä voi tappiolla myydä”.

Kävisittepä arvon ministerit yhtä pontevasti maan työttömien puolesta puhumaan. Työttömän pitää hakea itse työtä ilman minkäänlaista vastakaikua. Minua on jopa uhkailtu poliisilla, kun kyselin töitä, hae siinä sitten töitä. Valtakunnassa rehottaa ikärasismi, mikä on verrattavissa täysin rasismiin. Tähän ei valtiovalta puutu mitenkään. Ja te-keskukset tarjoavat vain näitä kuuluisia patalappukursseja, mistä maksetaan muutama euro päivässä. Sehän on koulutusta vastaavaa työtä monelle työttömälle. Kuka on valmistunut koulusta tekemään patalappuja?

Ruokakauppaan ei työläisen kannata enää mennä. Ei siellä ole mitään ostettavaa, kun rahat eivät riitä mihinkään. Työläinen elää vain toivossa, että löytyisi niin sanottuja lapputuotteita, mitä saisi vähän halvemmalla.

"Löytyisiköhän hävikkilavalta mitään mielenkiintoista?”, miettii syrjäytynyt maksaessaan viimeisillä roposillaan makaronipussin.

Kelloja taas siirrettiin suuntaa jos toiseen. Yhä on ihmisiä, jotka eivät tiedä mihin suuntaan sitä pitää siirtää milloinkin. Minä siirsin kellon varastosta kuistin seinälle!

Tapio Nenonen

Savonlinna