Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ajankäytöllisiäkö ongelmia?

Kuka kertoisi, miksi Savonlinnassa käytetään aikaa perusasioiden äärellä kiistelyyn? Viranhaltijan puolueettomuuden ja neutraaliuden tulisi olla itsestäänselvyys – tämä on ollut iät ja ajat säädettynä laissa. Näin on turvattu asioiden puolueeton valmistelu ja toimeenpano. Päätökset sen sijaan tekevät demokratiassamme poliittiset luottamushenkilöt. Tämä raja on ehdoton.

En olisi voinut uskoa lukevani tekstiä, jossa viranhaltija kirjoittaa samaan aikaan omista virkatehtävistään ja omasta puoluepoliittisesta toiminnastaan samassa yhteydessä (Itä-Savo 1.4.).

Jos kaupunginhallitus on määrännyt kaupunginjohtajan toimimaan virkansa puolesta hyvinvointialueen (HVA) viranhaltijoista koostuvassa valmisteluelimessä, niin tässä on kyse virkatehtävien hoidosta. Virkatehtävät hoidetaan työajalla.

Sen sijaan Janne Laineen valinta HVA:n valtuustoon ja sittemmin HVA:n hallitukseen on aivan jotain muuta kuin virkatehtävien hoitamista. Se, että intressi näissä voi olla osin sama, ei poista sitä tosiasiaa, että poliittinen toiminta ei ole osa virkatehtävää. Väite siitä, että olisi olemassa jokin ideaali, yhteisesti määritelty "paras" Savonlinnan HVA:n tavoitteiden osalta, on edustuksellisen demokratian halveksumista.

Kaupungin johtajasopimuksessa on määritelty sivutoimilupien kohdalla täsmällisesti ne organisaatiot, joihin voi käyttää virkatehtävien hoitoon liittyvää työaikaa. Viranhaltijana toimiminen HVA:n valmistelutoimielimessä tai luottamushenkilönä toimiminen HVA:n valtuustossa tai hallituksessa eivät ole sivutoimien harjoittamista.

Sen sijaan kaikki ne muut Jouni Backmanin(kin) 21.3. Itä-Savossa esille nostamat sivutoimiluvat, joita ei ole lueteltu johtajasopimuksessa, olisi hyvä keskusteluttaa kaupunginhallituksessa, jotta epäselvyyttä ei jää. Onko niihin muihin sivutoimiin käytetty työaikaa, ja jos on, niin kenen luvalla?

Puhukaa hyvät ihmiset kaupunginhallinnossa keskenänne ja määritelkää yhdessä toimintaperiaatteet edellä mainittuihin asioihin.

Puhukaa hyvät ihmiset kaupunginhallinnossa keskenänne ja määritelkää yhdessä toimintaperiaatteet edellä mainittuihin asioihin. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja on tässä avainasemassa.

Tarvetta on selvästi myös kaupungin viestintäohjeistuksen päivittämisessä nykyaikaiseksi: Miten turvataan viranhaltijan sananvapaus ilman, että se rikkoo työnantajan lojaliteettivelvoitetta tai viranhaltijan puolueettomuusvelvoitetta (hallintolaki ja hyvän hallinnon periaatteet) niin perinteisessä mediassa kuin sosiaalisessa mediassa.

Samoin esteellisyyskysymykset olisi ratkaistava lopulta. Kuntaliitto, vaikka sen antamia suosituksia onkin nyt pyritty kaupunginjohtajan taholta vähättelemään, on antanut selkeät ohjeistukset estää kaksoisrooleissa toimimiset kunnan ja hyvinvointialueen välillä.

Minna Tikkinen

Savonlinna