Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Korona vaatii vielä kärsivällisyyttä

Sosiaali- ja terveysministeriön johtavan asiantuntijan Liisa-Maria Voipio-Pulkin viesti torstain tiedotustilaisuudessa oli selkeä. Koronaepidemian hiipumisen ajankohta ei ole vielä näkyvissä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä STM kuitenkin vakuuttavat, että sekin päivä koittaa, kun tilanne rauhoittuu.

Tämän hetken epidemialuvut ovat lohduttomat. Koronapotilaiden määrä on kasvanut jyrkästi tammikuun puolesta välistä lähtien koko maassa. Tällä hetkellä sairaalahoidossa on lähes tuhat koronapotilasta ja tehohoidossa yli 30. Vuorokaudessa, keskiviikosta torstaihin, uusia koronaan sairastuneita ilmoitettiin THL:n mukaan 12 502 henkilöä. Ilmaantuvuusmäärät ovat nyt suurempia kuin koko korona-aikana.

STM:n ja THL:n huoli tämän hetken tilanteesta kertonee se, että yli 80-vuotiaille sekä hoivakodeissa asuville vanhuksille suositellaan nyt neljättä rokotusta. Aikaisemmin neljättä rokoteannosta suositeltiin vain vakavasti immuunipuutteisille.

Epidemian taittuminen edellyttää kansalaisilta edelleen yhteisvastuullisuutta ja tutuksi tulleiden ohjeiden noudattamista. Kuinka pitkälle kansalaisten kärsivällisyys ja sietokyky venyy, jää nähtäväksi. Merkkejä väsymisestä on ollut havaittavissa jo pitkään.

Sairaaloiden täyttyessä koronapotilaista ja kuolleisuuden kasvaessa, ei ole poissuljettua sekään, että yhteiskunta joutuisi jälleen tiukkoihin rajoituksiin.

Sitä tuskin toivoo kukaan. Kaikkein vähiten yrittäjät, jotka ovat jo joutuneet maksamaan epidemian seurauksista kohtuuttomasti. Kevään ja kesän kynnyksellä myös lukuisat tapahtumien järjestäjät odottavat paluuta normaaliin elämään. Mahdollisuutta osallistua ja liikkua turvallisesti kaipaavat varmasti kaikki.

Koronaepidemian rauhoittuminen vaatii siis edelleen yhteisiin talkoisiin osallistumista meiltä jokaiselta, periksi ei pidä antaa.