Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kotimaista ruokaa nyt ja tulevaisuudessa

Ruoantuotannon tuotantokustannukset lähtivät rajuun nousuun viime kesänä. Tilannetta kärjistää kuivuuden takia pieneksi jäänyt sato ja alhainen tuottajahinta. Tuotantopanoksia on jouduttu ostamaan monella tilalla luotolla.

Ukrainan sodan myötä tuotantopanosten hinnat ovat jatkaneet rajua nousua ja kaikilla tiloilla ei ole mahdollisuutta hankkia tarvittavia tuotantopanoksia ensi kesän kylvöihin. Tästä syystä tarvitaan pikaisia toimia kylvöjen turvaamiseksi ja huoltovarmuuden varmistamiseksi.

Viime viikolla julkaistiin tiedote maataloudelle kohdennettavasta 300 miljoonan euron huoltovarmuuspaketista. Hätärahoituksella pyritään turvaamaan ensi kesän kylvöt ja kotimaisen ruoan huoltovarmuus.

Huoltovarmuuspaketti tulee oikeaan hetkeen. Sillä ei kuitenkaan ratkaista pidempiaikaista kannattavuusongelmaa. Sen ratkaisu tulee markkinoilta.

Suomalaiset ruoantuottajat ovat taanneet kestävän ruokaketjun, eikä Suomessa ole ollut pulaa ruoasta. Suomalaisen ruoka on laadukasta, puhdasta sekä kestävästi tuotettua ja ruokaturvallisuus on maailman kärkitasoa.

Elintarvikeketju on kestävä niin maanviljelijöiden että teollisuuden osalta, mutta markkinat ovat kestämättömällä pohjalla. Vaikka suomalainen ruoka on maailman laadukkaimpia, se joutuu kilpailemaan hinnalla hyllypaikasta, jossa vierellä on tuotteita, joiden tuotanto ei täytä suomalaiselle ruoantuotannolle asetettuja vaatimuksia.

Se merkitsee vain 50 sentin lisäystä kuluttajien päivittäisiin ruokamenoihin.

Tuottajan osuus tuotteen hinnasta on saatava korkeammaksi. Vuositasolla tarvitaan miljardin euron korotus tuottajahintoihin, jotta suomalaisen ruoan jatkuvuus turvataan. Summa kuulostaa isolta, mutta se merkitsee vain 50 sentin lisäystä kuluttajien päivittäisiin ruokamenoihin.

Ruoka on ollut viime vuosia halpaa ja hinnat tulevat nousemaan meillä Suomessa ja maailmalla. Kauppa on tehnyt jo vuosien ajan huipputulosta isoista investoinneista ja bonusten maksuista huolimatta. Myös kaupan on nyt oltava valmis tinkimään omasta katteestaan. Ruokaturvan ja huoltovarmuuden heikentyessä ei kannata tuudittautua sen varaan, että ruokaa tuodaan muualta, jos sitä ei saada kotimaasta.

Suomalaisilla tiloilla mietitään nyt, mitä ensi kesänä pystytään tuottamaan ja selvitäänkö seuraavasta talvesta. Tuottajasta ruoan tuottaminen ja huoltovarmuudesta huolehtiminen ei ole kiinni. Jos tuotannon kannattavuudesta huolehditaan, ruokaa tuotetaan myös jatkossa. En usko, että tuottaminen on myöskään suomalaisesta kuluttajasta kiinni. Tarvittavat toimet on nyt tehtävä siinä osassa ketjua, joka on tuottajan ja kuluttajan välissä.

Sanna Hämäläinen

Puheenjohtaja

MTK-Etelä-Savo