Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kaupunginjohtajan sivutoimet

Kuinka on mahdollista, että Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine on valittu Etelä-Savon hyvinvointialueen hallituksen jäseneksi ilman, että hänellä on ko. tehtävään sivutoimilupaa?

Kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunginjohtajan sivutoimiluvasta päättää kaupunginhallitus ja vain kiireellisissä tapauksissa kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Ainakaan kiireestä ei voi olla kysymys, sillä kaupunginjohtajan tulevasta valinnasta on uutisoitu jo yli kuukausi sitten.

Hallintosäännön mukaan sivutoimiluvan myöntämisen harkinnassa on otettava huomioon, ettei viranhaltija saa tulla esteelliseksi tehtävässään tai ettei sivutoimi vaaranna luottamusta tasapuolisuuteen tehtävän hoidossa. Sivutoimiluvan mukainen toiminta voidaan kieltää yllä mainitulla perusteilla.

Savonlinnan kaupunki ei tarvitse edunvalvontansa vuoksi kaupunginjohtajaa hyvinvointialueen hallitukseen, sillä sen pöydän ympärillä ovat jo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen, kaupunginhallituksen jäsen Panu Peitsaro, kaupunginhallituksen jäsen Eija Stenberg ja kansanedustaja Heli Järvinen. Mihin tarvitaan lisäksi kaupunginjohtajaa? Jos kysymys on vain Keskustan edustamisesta, vaarantaa se hallintosäännössä edellytetyn tasapuolisuuden vaatimuksen.

Hallitustyöskentely on hyvin vaativaa ja aikaa vievää. Siksi hallitusammattilaisillakaan ei ole kovin montaa hallitusjäsenyyttä. Toisin on kaupunginjohtaja Laineella, joka on viiden yrityksen hallituksessa, osassa jopa puheenjohtajana. Kaupunginjohtaja on Suur-Savon Sähkö Oy hallituksen puheenjohtaja, Lumme Energia Oy hallituksen jäsen, Blue Lake Communications Oy hallituksen varapuheenjohtaja, BLC Turva Oy hallituksen jäsen ja Hardware Group Finland Oy hallituksen jäsen. Nyt tulee vielä Etelä-Savon hyvinvointialueen hyvin työntäyteinen hallituksen jäsenyys.

Edellä mainituista hallitusjäsenyyksistäkään ei löydy kaupunginhallituksen sivutoimilupaa.

Toisin on kaupunginjohtaja Laineella, joka on viiden yrityksen hallituksessa, osassa jopa puheenjohtajana.

Kaupunginjohtajan tulisi keskittyä täysipainoisesti varsinaisen työtehtävänsä hoitamiseen, eikä haalia koko ajan lisää sivutoimia.

Toivoin ennen kunnallisvaaleja, että vaaleissa valittava uusi luottamushenkilöjohto palauttaisi järjestyksen kaupunkiin. Valitettavasti näin ei ole tapahtunut.

Jouni Backman

Savonlinna