Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Väkivallan Venäjä ja alueemme yhteistyösuunnat

Viime viikon torstaina järkytyimme muun maailman kanssa, kun Venäjä aloitti säälimättömän ja brutaalin sotilaallisen hyökkäyksen rauhanomaista naapurimaataan, Ukrainaa kohtaan. Siitä asti olemme seuranneet tapahtumien kehitystä ja olleet hengessä itsenäisyydestään ja vapaudestaan taistelevan Ukrainan kansan rinnalla. Niin on koko muu Eurooppa ja läntinen maailma, mutta valitettavasti vaikkapa talouspakotteet eivät heti pysäytä hyökkääjää.

Savonlinnan alueella elämme vanhalla rajaseudulla eikä nykyinen itärajamme ole kaukana meistä.

Se on hyvin lähellä. Olemme halunneet täällä ja koko Suomessa rakentaa rauhaa ja yhteistyötä itäisen naapurimme kanssa. Se on ollut ajoin helpompaa ja ajoin vaikeampaa. Olemme kuitenkin uskoneet, että Venäjä voi kehittyä ja että sen kanssa voimme tehdä ”normaalia” yhteistyötä.

Olemme halunneet päästä eroon viime sotien vammoistamme ja peloistamme.

Hyökkäys Ukrainaan paljasti Venäjän johdon mielenlaadun kuten presidentti Niinistö ilmaisi puhuessaan naamioiden putoamisesta.

Edelleen on syytä pyrkiä rauhanomaiseen ja yhteistyötä etsivään suhteeseen itänaapurin kanssa, mutta ei nykyisenkaltaisen Venäjän kanssa. Se petti luottamuksemme ja hyvät pyrkimyksemme, se petti koko Euroopan. Onneksi Venäjälle on osoitettu lukemattomien elämänalueiden toimien kautta, mitä mieltä olemme sen rikolliseksi luonnehdittavasta toiminnasta.

Tämä on ainoa oikea johtopäätös tässä tilanteessa.

Viime päivinä kaupunkimme luottamushenkilöt ovat ottaneet esille yhteistyön itänaapurimme kanssa. Linjana on ollut, että yhteistyölle ei ole hyökkäyksen vuoksi edellytyksiä. Tämä on ainoa oikea johtopäätös tässä tilanteessa.

Kun alueellamme halutaan viime vuosien rohkaisevien kokemusten valossa kehittää matkailua ja ottaa tänne vieraita vastaan, voimme kehittää asiaa moneen muuhun suuntaan. Muiden muassa Keski-Euroopan suorista lennoista Savonlinnaan oli jo ennen korona-aikaa alustavia kokeiluja ja suunnitelmia.

Emme halua vihamielisyyttä venäläisiä ihmisiä ja Venäjän kansalaisia kohtaan. Emme voi kuitenkaan olla avoimessa yhteistyössä kenenkään kanssa, joka tukee varauksetta Putinin hallinnon nykyisiä toimia.

Kun Venäjän johto ja linja toivottavasti muuttuu, on aika jälleen rakentaa yhteyksiä. Ja on tärkeää tässäkin tilanteessa muistaa rajan takana olevia Karjalan ihmisiä ja muita Venäjän vähemmistökansoja. Turvallisuuspolitiikassa Suomi voi kyyristelemättä rakentaa entistä läheisempää yhteistyötä läntisen puolustusliiton kanssa.

Slava Ukraini!

Toivo Loikkanen

Rovasti, res.upseeri ja

vapaan Suomen kansalainen