Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Energian hinta kurittaa monen elämää – Näköpiirissä ei ole nopeita ratkaisuja

Sähkön sekä sähkön siirtohinnat ovat kasvaneet monille kotitalouksille kohtuuttomiksi.

Energian hinta on saanut monet rajoittamaan jopa normaalia, aktiivista elämäänsä tai luopumaan välttämättömistäkin hankinnoista. Toisin sanoen hyvin moni on joutunut tinkimään elämänlaadustaan.

Asia käy ilmi Itä-Savon kyselystä, jossa lukijoita pyydettiin kertomaan, miten kallistunut polttoaine ja sähkö sekä muut energiakulut näkyvät heidän elämässään.

Erityisen vaikea tilanne on pääsääntöisesti sähköllä lämpiävissä omakotitaloissa asuville pienituloisille tai pientä eläkettä nauttivalle. Talvikuukausien sähkölaskut voivat suistaa raiteiltaan heidän taloutensa pitkiksi ajoiksi.

Itä-Savon kyselyssä käy myös ilmi, että sähkölaskujensa kanssa kamppailevista osa tietää hakea apua toimeentulotuesta, osa ei tiedä olevansa siihen oikeutettu tai sisu ei anna periksi turvautua yhteiskunnan tarjoamaan taloudelliseen apuun.

Toimeentulotuki on tarkoitettu kaikille, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Kohtuuttomat sähkö- tai sähkön siirtolaskut eivät saa olla syy siihen, että pienituloisella eläkeläisellä ei ole varaa hankkia esimerkiksi kaikkia tarvitsemiaan lääkkeitä, hyvää ravintoa tai käydä lääkärissä.

Korkea sähkön ja polttoaineen hinta ei kuitenkaan kirpaise kaikkien kukkaroa samalla tavalla. Lieneekö se myös syy, miksi energiahintojen rajua nousua ja sen seurauksia ihmisten arkielämässä ei tunnuta ymmärtävän kovin hyvin.

Alkavalle keväälle odotettiin sähkön hinnanalennusta, mutta Venäjän Ukrainassa aloittamien sotatoimien uskotaan vaikuttavan päinvastaisesti. Sama ennuste on annettu myös polttoaineiden hintoihin.

Näköpiirissä ei siis ole nopeita ratkaisuja, joilla energian hintaan olisi saatavissa pysyvää laskua.