Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Jäähallien tärkeys nuoriso- ja terveysliikunnassa

Savonlinnan Jäähalli Oy:n taloudelliset haasteet koronapandemian vuoksi ovat olleet vaikeita viime vuosina. Aluehallintovirasto on päätöksillään pakottanut jäähalliyhtiön sulkemaan useasti hallien ovet ja peruuttamaan jo varatut vuorot.

Haasteelliseksi toiminnan tekee se, että kulut kyllä käytännössä juoksevat koko ajan, mutta tuloja ei tietenkään tyhjistä jäävuoroista tule. Yhtiö maksaa jäähallista Savonlinnan kaupungille pääomavuokraa sekä kaikki hallin ylläpitokulut. Savonlinnan Jäähalli Oy on hallituksensa kokouksessa 12.11.2021 päättänyt anoa vuokrien puolittamista vuoden 2022 vuokrien osalta, koska jäähallin käyttöä on merkittävästi vaikeuttanut covid 19 ja siitä johtuneet käyttörajoitukset kaikkiin tapahtumiin.

Jos pääomavuokraan ei syystä tai toisesta huojennusta saada, tarkoittaa se pahimmassa tapauksessa jäänkäyttövuokriin tulevaisuudessa merkittäviä korotuksia, jotka käytännössä kohdistuisivat suoraan harrastavien lasten vanhempien maksettaviksi.

Julkisuudessa vellovien väärien tietojen oikaisemiseksi Savonlinnan Jäähalli Oy:n viime vuoden jäävuorot jakautuivat seuraavasti. Nuorisoliikunta (mm. Juniori SaPKo ja Taitoluistelijat) käyttää hallien kapasiteetista ylivoimaisesti suuriman osan eli 69,87 prosenttia. Toiseksi eniten vuoroja varattiin harraste- ja ikämiesliikuntaan 13,90 prosenttia. Kolmanneksi eniten jäävuoroja käytti edustus-SaPKo 10,93 prosenttia ja loput varatuista vuoroista, noin reilu 5 prosenttia, koostui mm. työpaikkaliikuntavuoroista.

Tästä voidaan hyvin selvästi havaita nuorisoliikunnan ylivoimaisesti suurimmaksi ja tärkeimmäksi Jäähalli Oy:n käyttäjäkunnaksi. Nuoriso- ja harrasteliikunnan yhteenlaskettu osuus oli yli 85 prosenttia kaikista jäähallin käyttäjistä viime vuonna.

Jos joku vielä kyseenalaistaa jäähallin merkityksen ja tärkeyden terveyttä edistävässä nuoriso- ja harrasteliikunnassa, ihmettelen sitä suuresti!

Pekka Turunen

Puheenjohtaja

Savonlinnan Jäähalli Oy:n hallitus