Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Eläinten hyvinvointi on koko elintarvikeketjun asia

Eläinten hyvinvointilaki oli lausunnolla vuoden alussa. Lain uudistamiselle on tarve, mutta uusi esitys ei ole täysin tasapainossa.

Eläinten hyvinvointi on kytköksissä niiden omistajien hyvinvointiin. Hyvinvoiva ihminen pystyy huolehtimaan parhaiten eläintensä hyvinvoinnista, oli sitten kyse tuotantoeläimestä, lemmikistä tai metsästyskoirasta.

Parhaat tavat parantaa eläinten hyvinvointia ovat vapaaehtoisia. Tuotantoeläinten kohdalla tähän liittyy talous ja eläinten pitoon liittyvät kustannukset. Kun maatalouden kannattavuus on heikko, tarkoittavat lainsäädännön kautta asetettavat vaatimukset lisäkustannuksia, jotka jäävät yrittäjien kannettavaksi.

Mikäli lainsäädännöllä heikennetään maatalouden kannattavuutta, kasvaa riski yrittäjien hyvinvoinnin ja sen myötä eläinten hyvinvoinnin heikkenemiselle.

Maatalouden tuotteita ostava teollisuus ei pääsääntöisesti maksa parempaa tuottajahintaa, vaikka lainsäädännöllä edellytetään eläinten hyvinvointia edistäviä toimenpiteitä, joista aiheutuu kustannuksia.

Myöskään kauppa ei maksa teollisuudelle parempaa hintaa niiden tuottamista tuotteista, vaikka niiden raaka-aineiden tuottamiselle on asetettu lainsäädännöllä tai vapaaehtoisestikaan tuontituotteita merkittävästi tiukempia vaatimuksia.

Eläinten hyvinvointi on jokaisen maatalouden harjoittajan velvollisuus ja etu.

Eläinten hyvinvointi on jokaisen maatalouden harjoittajan velvollisuus ja etu. Hyvinvoiva eläin tuottaa paremmin.

Vaatimuksia eläinten hyvinvoinnista ei voi kuitenkaan erottaa reaalimaailmasta – eläinten hyvinvoinnista aiheutuvat kustannukset on myös otettava huomioon. Tätä ei nykyinen elintarvikeketju tee eikä ole mitään viitteitä, että tähän olisi tulossa muutosta.

Suomessa onkin viipymättä ryhdyttävä toimenpiteisiin sekä lainsäädännöllisiin menettelyihin, joilla koko elintarvikeketju saadaan osallistumaan eläinten hyvinvoinnin edistämiseen niin, että siitä aiheutuvat kustannukset tulevat koko ketjun kannettavaksi.

Vesa Kallio

Toiminnanjohtaja

MTK-Etelä-Savo