Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Suuryrityksiltä yllättävän positiivinen viesti

OP:n vuosittain tekemä kysely suomalaisille suuryrityksille luo hyvin positiivisen mielikuvan niiden investointi- ja kasvuhalukkuudesta.

Keskellä pahinta koronakriisiä kyselyn tulosta voi pitää yllättävänä, mutta myös toivottuna. OP itse kuvaa tulosta jopa historialliseksi. Kyselyn mukaan yli kolmasosa suuryrityksistä tavoittelee kasvua. Niiden määrä on kaksinkertaistunut viimeisen vuoden aikana.

Kulujen leikkaamista ja toiminnan tehostamista suunnittelevia yrityksiä on 30 prosenttia.

Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum pitää kyselyn tulosta hyvänä. Hänen mukaansa aikaisempi yritysten investointihaluttomuus tuotantoon on ollut viime vuosikymmeninä osasyynä Suomen heikkoon talouskasvuun. Obstbaum uskoo myös, että toteutuvilla tuotantoinvestoinneilla on kauaskantoisia vaikutuksia Suomen talouteen.

Joulukuun puolessa välissä myös Suomen Pankki ennusti talouden reipasta elpymistä koronapandemian jälkeen. Suomen Pankin mukaan talouskasvua jouduttavat niin ikään yritysten investoinnit kuin myös kotitalouksien kulutus.

OP:n kyselyyn vastanneen 119 suuryrityksen mukaan investointihalukkuutta Suomeen lisäävät eniten toimiva liikenne- ja energiaverkko, verotuksen ennakoitavuus sekä pääomamarkkinat.

Eniten investointihalukkuutta vähentävät valitukset ja lakiprosessit, ay-liikkeen toiminta sekä valtion velka. Kaikki edellä mainitut ovat tuttuja elementtejä, joita yrityskenttä pitää esillä toistuvasti. Metsäteollisuus ry:n irtaantuminen syksyllä 2020 työehtosopimustoiminnasta kertoneekin parhaiten yritysmaailman ja ay-liikkeen kyvyttömyyden tähdätä yhteiseen maaliin.

Talouskasvua ei kuitenkaan synny, ennen kuin investoinnit ovat toteutuneet. Suomelle on nyt tärkeintä kehittää investointihalukkuuta edistäviä asioita, sillä suuret investoinnit menevät liiketoiminnan kannalta otollisimpiin maihin. Siitä viimeisin esimerkki on Nesteen päätös rakentaa biojalostamo Rotterdamiin.

Suuryritysten päätöksenteossa ei tunteilla. Edellytykset hyvälle liiketoiminnan kasvulle ovat tärkeimmät kriteerit.