Lukijalta | Enonkosken Pirttiniemen kuntoradan turvallisuus

Torstaina 25.11. oli Itä-Savossa kirjoitus Enonkosken kunto- ja frisbeegolfradoista. Kirjoituksessa oli minun näkökulmasta asiavirheitä ja puutteita, joten katson tarpeelliseksi oikaista niitä.

Meillä on Enonkoskella varmastikin seutukunnan paras ja parhaiten ylläpidetty frisbeegolf- ja kuntorata loistavalla sijainnilla.

Frisbeegolfratamme on tehnyt kuntaamme tunnetuksi harrastajien piireissä ja lisännyt entisestään hienon kuntamme monipuolisia liikuntamahdollisuuksia. Tästä huolimatta minulle on tullut useita negatiivisia palautteita kuntoradan turvallisuuteen liittyen viimeisen parin vuoden aikana.

Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajan ominaisuudessa katsoin velvollisuudekseni tuoda asiat lautakunnan tietoon.

Aktiivisena kuntoilijana olen kiertänyt kuntoradan viime kesän aikana noin 200 kertaa, saldo: parikymmentä vaaratilannetta, 12 läheltä piti tilannetta, yksi hengenvaarallinen osuma, kun kiekko osui ensin kävelysauvaan, sitten käsivarteen ja olkapäähän, lopuksi kaulaan. Onneksi kiekon vauhti hidastui sen verran, että henkitorvi ei katkennut.

Kiekon heittäjää en syyllistä tapahtumasta millään tavalla, koska vika on radan suunnittelussa. Meillä ei ollut näköyhteyttä toisiimme. Minun tiedossani on kolme muuta ensihoitoa vaatinutta tapaturmaa viime kesältä. Vaaratilanteista huolimatta en osannut arvata, mitä vahinkoa osuma kiekosta voi aiheuttaa.

Yleinen kuntorata on sellainen, että siellä pitää voida liikkua turvallisesti.

Yleinen kuntorata on sellainen, että siellä pitää voida liikkua turvallisesti ilman, että kenenkään tarvitsee pelätä jonkun heittävän sinua kiekolla. Nyt Pirttiniemen kuntoradalla on paikkoja missä, kiekolla heitetään kuntoradan poikki tai sitä pitkin.

Parhaimmillaan yli 200 grammaa painava kiekko voi lentää jopa yli 100 kilometriä tunnissa eli noin 28 metriä sekunnissa. Jos tällainen osuu päähän, on aina seurauksena aivovamma.

Mielestäni Pirttiniemeen mahtuu sekä kunto- että frisbeegolfrata turvallisesti. Frisbeegolf on lajina kehittynyt radan suunnittelusta. Pelaajamäärät ovat kasvaneet ja kiekotkin lentävät nopeammin. Nämä seikat tulee ottaa huomioon ja rata päivittää kaikkien liikkujien turvallisuuden takaamiseksi.

Minulla on takanani paljon valvottuja öitä tapaturmasta aiheutuneesta vammasta ja kivusta, enkä toivo samaa kenellekään. Terveyttä ei voi korvata rahalla, mitä me molemmat ulkoilijat olimme radalla vaalimassa.

Ryhmä keskustalaisia ja perussuomalaisia luottamushenkilöitä on suunnitellut parannusehdotuksen, josta allekirjoittanut on työstänyt esityksen ja tuonut sen lautakunnan käsittelyyn.

Meillä parannusehdotuksen tehneillä ei ole muuta tavoitetta kuin se, ettei kukaan aikuinen tai lapsi loukkaannu hyvän harrastuksensa parissa. Riskiä voidaan pienentää korjaamalla rataa.

Hannu Huoman

Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja

Enonkoski