Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Suomen punaisuus maailman koronakartalla on harvojen valinta

Suomi muuttui viikonlopun aikana maailman koronakartalla punaiseksi maaksi. Punaisuus tarkoittaa sitä, ettei Suomeen matkustamista suositella. Punainen väri tulee siitä, että koronatartuntojen määrä 100 000 asukasta nousi 140:een kahden edellisen viikon aikana. Esiintyvyys edelliseen tarkastelujaksoon verrattuna kasvoi 40 prosentilla.

Suomi tarjoaa jokaiselle yli 12-vuotiaalle kansalaiselle ilmaisen rokotteen. Kaksi rokotetta antaa todistetusti erittäin hyvän suojan vakavaa tautimuotoa vastaan.

Suomen punaisuus on harvojen valinta. Tauti riehuu Suomessa rokottamattomien keskuudessa. Suomessa kahden rokotteen antama suoja noin 75 prosentilla yli 12-vuotiaista. Neljännes suomalaisista ei siis ole vielä ottanut kahta rokotetta. Tahtia on hidastanut rokotevastaisuus.

Kun taudin esiintyvyys nousee, sairaalahoidon kuormitus kasvaa. Viikonlopulla joukko terveydenhuollon ammattilaisia kertoi tehohoidon kuormitustilanteesta vakavin ilmein. Jaksaminen on äärirajoilla. Heillä oli ainoastaan yksi toive: ottakaa rokotus.

Suomi on käyttänyt ja käyttää pandemian hoitoon kymmeniä miljardeja euroja. Näillä rahoilla on hoidettu pandemiapotilaita, rokotettu ja tuettu vaikeuksiin joutuneita yrityksiä.

Rokotevastaisuus ja koronan vähättely ovat vastavoima maailman parhaiden virologien synnyttämälle tietämykselle. Sosiaalisessa mediassa esitetään salaliittoteorioita, vihjaillaan rokotteiden haitoista ja vähätellään koronan vakavuutta.

Suomi ja maailma selviää koronasta ainoastaan lääketieteen avulla. Korona muuntuu koko ajan. Virus etsii keinoja kasvattaa elinvoimaansa. Rokotteesta kieltäytyminen on kannanotto koronaviruksen puolesta.

Esimerkiksi matkailuyrityksissä Suomen saama punainen status tekee muutakin kuin nostaa verenpaineita. Se jarruttaa elinkeinon harjoittamista ja heikentää alan työllistämismahdollisuuksia. Piikittömyys saattaa olla piikki monen suomalaisen lihassa. Lasku itsekkyydestä lankeaa muiden maksettavaksi.