Lukijalta: Yhteisymmärrystä mikkeliläisten kanssa

Onhan se sykähdyttävää löytää oma nimensä Etelä-Savon maakuntavaltuuston listalta. Tästä innostuneena otin yhteyttä maakunnan kehittämispäällikköön Jyrki Kuvaan. Etelä-Savon maakunnan strategia on kunnianhimoinen, koska tavoitteena on olla paras vuonna 2030 mennessä. Pääkohtia ovat metsät, ruoka ja vesi, koska näissä on kilpailuetu Suomessa ja Euroopassa. Osaavat ihmiset, uudistuvat yritykset, kehittyvä toimintaympäristö ja digitalisaatio ovat kasvun ja elinvoiman edellytyksiä.

Keskustelussa mietin, miten ottaisin puheeksi ne ajansaatossa muodostuneet kipupisteet Savonlinnan ja Mikkelin välillä, kun maakunnan kehittäjä Jyrki Kuva on paljasjalkainen mikkeliläinen?

Maakuntamme kehittämisen tilannetta voisi kuvailla verenkierrolla, jossa tärkeintä on suonen puhtaus. Maakunnan kokonaisetu on se, että Savonlinnan, Mikkelin, Pieksämäen ja Varkauden välillä kiertäisi hapekas veri. Valitettavasti ajansaatossa Savonlinnan ja Mikkelin välille on kehittynyt plakkia, verisuonen ahtautumaa kehityksen esteeksi.

Kunpa Mikkeli ymmärtäisi, että Savonlinnan hyvinvointi vaikuttaa myös Mikkeliin, Varkauteen ja Pieksämäkeen sekä pienempiin paikkakuntiin.

Kehittämispäällikkö Jyrki Kuva kehui Savonlinnan kuitulaboratoriota sekä puurakentamisen koelaboratorio. Nämä tuovat alueelle yrityksiä ja työpaikkoja.

Yhteinen huoli oli myös teollisuudelle ja liikkumiselle tärkeä pääväylien palvelutason parantaminen. Tieverkoston kunto on tärkeä monella tasolla. Jos käy niin onnettomasti, että Savonlinnan keskussairaala menettää päivystävän keskussairaala statuksen, niin tieyhteys on oltava parempi Ja nopeampi Savonlinnan ja Juvan välillä.

Maakunnan tehtävä on edesauttaa hyvää koulutusrakenteen kehittämistä, jotta nuoriso voi opiskella omalla paikkakunnalla.

Vesistö oli myös keskustelussa mielenkiinnon kohde. Jyrki mainitsi Saimaan veden olevan harvinaisen puhdasta 95 prosentin osalta, eikä se viiden prosentin jäljelle jäänyt osa kovinkaan likaista ole. Tätä tietoa vasten monikansallisten kaivosten läsnäolo Saimaalla on uhka norpalle, matkailulle, kalastukselle ja turismille.

Yhdessä totesimme, että Saimaata ei saa päästää likaantumaan raskasmetallialtaaksi. Se on varmaan meidän kaikkien eteläsavolaisten yhteinen tahtotila?

Järkevällä yhteistyöllä meidän Etelä-Savon maakunta on paras vuonna 2030. Kova tavoite.

Raimo Luukkanen

Etelä-Savon maakuntavaltuuston jäsen (ps.)

Savonlinna

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka