Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Facebookin käyttökatkos oli hyvä opetus

Maanantai-illasta tiistaiyöhön kestänyt Facebookin, Instagramin, Messengerin ja Whatsappin maailman laajuinen käyttökatkos oli hyvä opetus meille kaikille.

Toivottavasti se avasi silmämme ja opetti näkemään, miten riippuvaisia viestintämme on nykyisin vain yhdestä amerikkalaisesta somejätistä.

Yksi inhimillinen virhe maapallon toisella puolella kaatoi koko järjestelmän.

Somealustojen haavoittuvuus herätti myös kysymyksen siitä, kuinka suojassa käyttäjien itsestään antamat tiedot todellisuudessa ovat. Järjestelmän kaatuminen sai varmuudella luottamukseen ainakin syvän särön.

Kuluttajille käyttökatkos saattoi olla lähinnä vain harmittava, mutta suomalaisillekin yrityksille siitä koitui arvioiden mukaan merkittäviä taloudellisia menetyksiä.

Suomalainen yhteiskunta on vahvasti digitalisoitunut ja somealustojen kaatuminen paljasti monelle sen, miltä tuntuu kun viesti ei mene perille tai yhteyttä ei saa. Hyvä on muistaa, että vastaavanlainen tunne on jokapäiväinen isolle osalle kansalaisiamme – heille joilla ei ole digivalmiuksia tai -taitoja hoitaa tärkeitä asioitaan.

Syrjäytyneisyydentunne on varmasti todellinen silloin, jos pankkiin, verotoimistoon, Kelaan, terveydenhuoltoon tai matkalippujen ostoon liittyviä asioita voi hoitaa vain verkkopalvelujen kautta.

Iäkkäämmälle sukupolvelle – heille, joka ovat tottuneet hoitamaan asiansa aina itsenäisesti ja ajallaan – osaamattomuus voi olla jopa loukkaavaa. Tunne oman elämän hallinnan menettämisestä heistä riippumattomista syistä ei varmasti lisää hyvinvointia.

Järjestöt ja erilaiset organisaatiot opettavat jatkuvasti kansalaisille digitaitoja, mikä on erinomainen asia. Digikehityksen keskellä on kuitenkin muistettava, että kaikki eivät opi hoitamaan asioitaan verkossa. Näiden ihmisten asiat ovat kuitenkin yhtä tärkeitä kuin muidenkin. Palvelujen ja jopa yhteiskunnan ulkopuolelle heitä ei saa jättää.