Lukijalta: Nyt hirvittää!

”Keisarilla ei ollut vaatteita”, eikä Liike Nytillä Savonlinnassa ”uutta poliittista kulttuuria”. Oli vain kaunis satu, jolla vaalien alla uskoteltiin kansalaisille asioiden muuttuvan, kun nyttiläiset pääsevät valtaan!

On siis todettava että ”uutta poliittista kulttuuria” ei ole ollut, ei ole, eikä tule olemaan. Politiikkaa, myös Liike Nytissä, tekevät aivan tavalliset ihmiset kaikkine heikkouksineen, vaikka vaalien alla toisin yrittivät todistella. He syyllistyvät likaiseen peliin, vaikka halveksivat "vanhoja puolueita”. He eivät siis olekaan parempia kuin toiset. Toivottavasti tämä totuus lohduttaa muiden ryhmien luottamushenkilöitä. Oli vain myytti jostain paremmasta.

Jotenkin sitä lapsenomaisesti uskoi, että uusi vaalikausi avaisi oikeasti yhteistyökuvioita ja että ryhmät ja luottamushenkilöt aidosti koettaisivat haudata sotakirveet ja rakentaa yhdessä kaupunkia.

Osalle päättäjistä ja erityisesti niille, jotka hääräävät taustalla pimennossa, taistelu vähäisestä vallasta on muodostunut elämää suuremmaksi jutuksi. Aitoa keskustelua kaupungin ja Sosterin välille ei haluta kirveelläkään, vaan viime kauden mentaliteetti ”valtio valtiossa”, halutaan säilyttää kansanvaltaa halventaen.

Samalla halutaan nostaa valtaan marionetteja, jotka tanssivat taustavaikuttajien pillin mukaan. Syntyy vaikutelma, että hyvinvointialueen valmistelun halutaan epäonnistuvan, koska oma suuntatavoite ei toteutunut. Ilmassa on koston merkit!

Sosterin valtuuston äänestyspäätös hallituksen puheenjohtajistosta on junttauksen tulos! Yhdessä neuvotellut paikkajaot viedään yleensä päätökseen jokaisen ryhmän valintoja kunnioittaen. Puolueet olivat sopineet, että hallituksen puheenjohtajuus tulee kokoomukselle ja kokoomus valitsi siihen Lea Sairasen. Tämä ei sopinut Liike Nytille, vaan paikalle esitettiin Seija Puputtia entistä kokoomuslaista.

Sdp:n edustaja Enonkoskelta ei suostunut Keskustan piirihallituksen valintaan, jonka mukaan varapuheenjohtajan paikalle tulee Reima Härkönen. Hän katsoi oikeudekseen puuttua asiaan ja esittää tehtävään Lauri Niirasta, joka puolestaan Keskustan piirihallituksen jäsenenä oli esittämässä tehtävään Härköstä.

Ja kaiken huippuna Aila Makkonen kuulee yllätyksekseen heräämössä tulleensa valituksi hallituksen puheenjohtajaksi ilman, että häntä olisi edes kysytty tehtävään!

Siis sattumaako, että näin monta muutosta yhdessä sovittuihin asioihin? Entä sitten valtuuston jäsenet. Hekö eivät tienneetkään ryhmien sopimuksista, vaan aidon tietämättömästi äänestelivät aivan muuta?

Eniten ihmettelen sitä, että kokenut vaikuttaja Aila Makkonen suostuu tällaiseen peliin ilman puolueensa myötävaikutusta. Samoin hämmästyttää Enonkosken Lauri Niirasen käyttäytyminen. Keskustan piirihallituksen jäsen vetää mattoa yhdessä tehtyjen päätösten alta. Kenen käskystä?

Liike Nyt, jota on pidettävä tämän suhmuroinnin arkkitehtina, ellei joku muu ilmoittaudu, hämmästyttää todella. Onko kysymyksessä raaka valtapeli, jossa politiikan pöytätavat unohtuivat? Haluttiinko kenties tehdä kiusaa Lea Sairaselle ja Reima Härköselle? Seija Puputti ja Sanna Metsälä ovat merkittävässä asemassa puolueessaan ja herää epäilys tahallisesta, heidän entisten puolueidensa kurmuuttamisesta. Vai kostettiinko johtajaylilääkärin virkajärjestelyjen julkituomista ja arvostelua?

Jokainen politiikassa mukana oleva/ollut tietää, että tällainen projekti ei toteudu sattumalta ja yllättäen, kuten esimerkiksi Aila Makkonen antaa ymmärtää. Ei hallituksen puheenjohtajia valita vahingossa/sattumanvaraisesti. Mutta uskokoon ken tahtoo.

Hyvä alku uudelle valtuustokaudelle teki mahalaskun. Tätä virhettä paikataan pitkään. Ainoa tapa korjata tehty tyhmyys, on perua tehdyt päätökset! Mutta tämän virheen myöntäminen asianosaisilta ei onnistu. Lisäselityksiä odotellessa.

Matti-Pekka Parkkinen

Savonranta, Savonlinna

Kommentoi