Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Löytyykö kaapistasi ylimääräisiä lääkkeitä?

Viime vuosina on arvioitu usein ruokahävikkiämme, sillä pahimpien arvioiden mukaan jopa 1/3 ruoasta päätyy hukkaan. Samanlaista pohdintaa soisi käytävän myös lääkkeiden osalta, sillä arvio on, että reseptilääkkeistä 3–4 prosenttia jää käyttämättä eli menee hukkaan.

Itse tarkastin oman lääkekaappini ja löysin kolmen eri apteekin myymiä reseptilääkkeitä, joita oli jäänyt laatikon pohjalle yli 2/3 lääkärin määräämän kuurin jälkeen. Näin ei pitäisi olla, sillä apteekeilla on velvollisuus myydä lääkkeitä se määrä, jonka lääkäri on määrännyt. Osa apteekeista jakaa pakkaukset sääntöjen mukaisesti, mutta osa ei.

Meistä jokainen voi edesauttaa kehitystä muistuttamalla lääkäriä siitä, että tämä kirjaisi tarkasti reseptiin, monenko päivän ja monenko tabletin kuuri on kyseessä.

Kun reseptissä lukee selkeästi, että kuuri on vaikkapa yksi tabletti päivässä viikon ajan, eli yhteensä seitsemän tablettia, apteekki ei voi tarjota 30 tabletin pakkausta valmiisiin pakkauksiin vedoten.

Lääkealan turvallisuutta valvovan Fimean määräys on tässä hyvin selkeä: Jos lääkkeen määrääjä eli lääkäri katsoo tarkoituksenmukaiseksi määrätä kaupan olevasta pakkauskoosta poikkeavan määrän lääkettä, apteekin on jaettava lääkepakkaus.

Toiseksi, jottei vastuu oikeasta lääkemäärästä jäisi pelkästään apteekkien harteille, tulisi painostaa lääkeyhtiöitä ottamaan käyttöön pienempiä paukkauskokoja.

Kolmas keino lääkehävikin vähentämiseen on annosjakelupalvelu pitkäaikaiseen lääkkeiden käyttöön.

Kolmas keino lääkehävikin vähentämiseen on annosjakelupalvelu pitkäaikaiseen lääkkeiden käyttöön. Lääkkeiden annosjakelupalvelua käyttävä asiakas saa lääkkeensä apteekista pakattuina koneellisesti kerta-annospusseihin kahdeksi viikoksi kerrallaan. Palveluun sisältyy lääkityksen tarkistus ja ajantasaisen lääkityskortin ylläpito.

Palvelu helpottaa lääkityksen hallintaa, vähentää lääkehävikkiä ja usein myös pienentää lääkemenoja. Palvelun piirissä on tällä hetkellä reilut 70 000 asiakasta vanhainkodeissa, laitoksissa sekä avohuollossa.

Kolmen-neljän prosentin lääkehävikki ei kuulosta isolta, mutta arvoltaan potti on vuosittain noin 100 miljoonaa euroa! Käyttäjien omaa rahaa tästä on noin 1/3, kun loput summasta on yhteiskunnan tukea. Eli noin 70 miljoonaa euroa yhteiseen hyvää tarkoitettua rahaa valuu puhtaasti kankkulan kaivoon.

Pahimmillaan ylimääräiset lääkkeet eivät päädy edes apteekkeihin ja kierrätykseen vaan luontoon ja jätevesiin, mikä pahentaa ongelmaa entisestään.

Heli Järvinen

Kansanedustaja (Vihr.)

Kerimäki